Ne da tetka sunce svoje nikome

by | 22 Oktobra, 2014
Foto: Mladen Sekulić

Foto: Mladen Sekulić

OK, ako je neko na ženskoj strani – ja sam ali ova je stvarno pretjerala. Dolazi Batica prije neki dan i vidim nisu mu sve na broju. Šta je pile, pitam ga. Kaže – mora da se ženi. Čekaj malo – zna se kad neko mora da se ženi. Je li trudna? Nije. Voliš li je? Ne volim. E pa onda se, srećo moja, ništa ne mora.

A znaš kakav je Bata – duša jedna, taj bi ti sve dao, dobrica, mica mala, i upozna ti neku tamo na splavu, on mislio – ništa ozbiljno – kad da vidiš ti te poruke, zove u dva, u tri ujutro, ne da mu mira sekunde jedne, pa gdje si pa s kim si, znaš li ti da ja tebe volim, ne mogu da živim bez tebe, ovo, ono, ludilo jedno. Ona napada, a on mukica nema više kud. Pa i ako treba da se ženi – da se ženi – samo da lujka popusti.

Pa dobro, da li si normalan – pitam. Nisi valjda mislio ozbiljno…? Pa ne znam, tetka, šta da radim – kaže on i širi ruke. Nemoj mi to ’’tetka’’, ti znaš da smo ti i ja drugari, ja sam ti tetka samo po protokolu, i to dalja. A i ne ličim ti, brate na tetku. Ne ličiš, tetka – kaže i kreće da me grli. De, de, obuzdajmo emocije, mladiću. I ne mlati mi tim rukama, srušićeš mi filadendron. Sjedi ovdje, da te ja nešto priupitam.

Znaš li ti, sunce tetkino, da postoji izvjesna sorta ženska koja je dobra samo za izbjegavanje? Znaš li kako izgleda? Lijepa? Može biti, a i ne mora. Pametna…? Rjeđe, ali dobro. Plava…? Odgovor se ne prihvata. Problem broj jedan – žena s velikom torbom. Kad izađeš u grad – vikendom – ne pecaj se na one s velikim prtljagom. Te što subotom uveče zaglave na splavu pod punom ratnom opremom – gledaju samo kome da se usele na gajbu. Takvu zaobiđi, ljubi te tetka, jer čim ona nosi tovar stvari, znači da kani da od tebe u ponedjeljak ide pravac na posao. Prava djevojka nosi malu torbicu. Mobilni, sjaj za usta i ključevi od kuće. Takva neće da ti se objesi k’o hobotnica prve večeri. Veličina vikend-torbe proporcionalna je veličini problema koji neka žena ima. Velika torba – velika nevolja. Keep away from children. Kraj priče.

Znači – takve nikad ne vodiš kući. A ako se i desi pa ona tebe odvede kod sebe kući – a dešava se, jer ne znaš ti kakve su ti ove današnje – dobro da osmotriš okruženje. Više od tri šarena jastuka na kauču – odma bjegaj. Pink zavjese – isto bjegaj. Papučice sa zekinim repićem, nojevo perje, vještačko krzno, plišane igračke, šolje s diznijevim junacima – nemoj, sine, guja da te ujede pa da tu zanoćiš. Te što im sobe izgledaju kao da su ih dekorisale kad im je bilo šest godina – te su ti najgore. Pretvoriće te u plišanu igračku u tren oka.

Možda ne znam kako da prepoznaš pravu, ali pogrešnu ćeš prepoznati i tako što ćeš je upitati za Kim Kardashian. Kako šta? Bilo šta o Kim Kardashian. Ako počne da ti objašnjava zašto joj se jedna sestra sviđa a druga ne i da je Kourtney trudna ponovo, a Rob prolazi kroz težak period – put pod noge, mladiću. Budi siguran da i ona kod kuće ima bar dvije sestre i jednog brata koji prolaze težak period – praktično posljednjih dvadeset godina.

Takva te nikad neće ostaviti na miru. Zvaće te danju i noću. Neće moći bez tebe sekunde jedne. Zbogom društvo staro, zbogom utakmice nedjeljom, basket ispred zgrade, bleja subotom uveče, zbogom pljesko u pet ujutro, zbogom crni luku, urnebes salato. Pored nje – bićeš osuđen na more rialiti šouova, tonu sapunica, (znaš li dijete, šta su sapunice…?), gledaćeš Odbačenu kao da ti je rod rođeni i usput pijuckati šejk od jagode. Ne voliš jagode…? Pa, da, tačno sam znala.

I znaš šta još…? Takve su uvijek same, nemaju drugarica. Rođeni hejteri. Nema najbolju ortakinju, s rođenom majkom ne govori pet godina, svi su joj krivi, niko je ne voli, sve nepravde ovoga svijeta su baš njoj učinjene i ti si tu da ih, sve jednu po jednu – ispraviš. Zato, bataljuj to najbrže što može. Ako neće lijepo, a ti je samo dovedi kod mene. I nemoj ništa da se brineš. Pa ne dam ja još da mi te žene. Ti misliš da ću ja s pedeset evrića da idem u svatove…? Nismo sad pri parama, strpi se još koju godinu.

Vlado…? Šta ti misliš…? Mlad je još, je l’ da…? A kud ćeš ti u ova doba…? Na trening…? Šta ti je u torbi…? Daj da vidim šta si to natrpao, nesrećo. Ključevi… mobilni…i sjaj za usne…?!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.