#kolačistine: Smisao je izvan nas

by | 7 Decembra, 2018

Foto: Majda Balić

U jednom skorijem intervjuu pitali su me da li imam uzore. Ne, odgovorila sam. Postoje osobe koje me inspirišu, ali život živim po svojim pravilima. Ipak, mudar čovjek uvijek propituje svoje misli i izjave. Tako sam posljednjih dana “dobila” pregršt doživljaja koji su mi pomogli da shvatim da ipak imam uzore.

Postoji izjava koja dodiruje moje srce već godinama. Ona glasi: “Morate biti spremni živjeti i umrijeti za istinu” by Will Smith. I da, on je u vrhu osoba kojima se divim. Ali danas, više nego ikada, inspirisana sam od strane moći koju iskrenost nosi i to zahvaljujući primjeru koji su mi pružile dvije posebne osobe u samo dva dana vikenda, vikenda kojeg nikada neću zaboraviti jer sam postala još hrabrija i još borbenija za vrijednosti u koje vjerujem.

Mi ostali, koji mislimo da posjedujemo ovo ili ono, koji se vežemo za ono što je prolazno – mi smo još uvijek polumrtvi. Smanjujemo ritam otkucaja svog srca i brzinu kojom krv struji našim venama. Ima i gore od nas “walking dead” oportunisti. U žargonu poznati kao prelivode i sitne duše.

Davor Dragičević je osoba koja je svojom energijom pokazala KAKO i KOLIKO. Kako krv struji venama i koliko je ko od nas živ. Mnoge je oživio. I meni je priuštio ponos što živim u malom gradu u kojem postoji veliki čovjek spreman živjeti i umrijeti za istinu. Čast mi je što sam svjedočila odsustvu straha u ljudima.

Samo dan kasnije, imala sam još jednu veliku čast, a to je da prisustvujem događaju “Jalomov klub” u organizaciji Centra za psihoterapiju i edukacije “Krug”. U pitanju je bio drugi po redu sastanak na kojem se okupljaju poštovaoci djela i lika Irvina Yaloma, jednog od najvećih psihoterapeuta i pisaca svih vremena.

Jedan od ciljeva kluba je da grupa jednom mjesečno razgovara o određenoj temi iz neke od Yalomovih brojnih knjiga. Posebno sam se radovala ovom sastanku jer je bio plan da se Skypom uživo obrati Irvin Yalom i da mu postavimo željena pitanja. Yalom je za mene ono što je Beyonce za moju mlađu sestru. Očekivala sam divotu te večeri, već napunjena energijom od prethodne i moja očekivanja su bila uveliko nadmašena. Yalom me osvojio svojom prizemnošću, ljudskošću, skladom i uzvišenom, a opet prizemnom misijom kojom odiše.

Pričali smo sa njim o knjizi “Smisao života” i o tome kako je u autobiografskoj priči iz te knjige otvoreno pokazao da se i ostvaren čovjek na svim nivoima poput njega u poznim godinama ponovo propitkivao u čemu je smisao života. Zanimalo nas je koliko smo zapravo slobodni da izaberemo svoj smisao, a koliko vođeni podsvješću i uticajem djetinjstva.

Oduvao me jednostavnošću svojih odgovora. Kao i u knjigama, napominje da je pretenciozno da on ili bilo drugi govori nekome šta je smisao života, ali subjektivno mišljenje ovog osamdesetsedmogodišnjeg stručnjaka koje i u poznim godinama ostao potpuno vitalna i radno sposobna osoba, glasilo je: “Tražite smisao izvan sebe”.

Bliskost. Odnosi. Doprinos zajednici. Pružanje ruke drugome. Primanje i davanje. Nesavršena ranjivost. Isprepletenost naših života. Neizbježan uticaj koji na nas ima svaka osoba sa kojom se susretne naš životni put. Majka. Otac. Bol. Radost. Strast. Plemenitost. Misija. Lični pečat u svemiru. Hrabrost da budemo ono što jesmo. Važnost našeg glasa u ovom svijetu. Odgovornost.

To su riječi koje je automatski “probudio” u meni.

“Ostanite vezani jedni za druge.” Druga je njegova izjava koja je samo pojačala važnost prve. Pokazao nam je koliki je značaj grupnog rada u kojem jedan čovjek dijeli sebe sa drugim baš onakav kakav jeste, u kojem ljudi podržavaju jedni druge da budu ono što jesu i ostaju odani jedni drugima u smislu pažnje i angažovanosti u grupi.

To su dvije izjave koje će zauvijek odzvanjati u mojoj glavi i diktirati otkucaje mog srca. To su dvije izjave koje će me voditi pri odlukama kada da pustim glas, u kojem pravcu da idem, za šta da se borim kao lav, a šta da prepustim misteriji koja je kreirala ovaj savršeni vikend za mene.

Ako sam ikada imala san, to je bio san da budem okružena sa ljudima koji su veliki u svojoj hrabrosti i borbi za istinu i dobrotu. Moj san je ostvaren, hvala vam dragi ljudi!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.