Mali signali

by | 4 Februara, 2016

Kako znati kad je vaš muškarac spreman da se skrasi

stvarno dobar lik - CopyKad je muškarac spreman da se skrasi? Odgovor nije uvijek tako očigledan kako biste vi možda voljele. Ipak, kod većine nas postoje neki “šablonski” znakovi koji vam barem mogu nagovijestiti u kojem se smjeru veza kreće, odnosno kreće li se nekuda, ili je zapela u tunelu usred mraka.

Često načujem kako se prijateljice moje djevojke žale da su im veze od početka osuđene na propast. Prisluškujući njihove tračeve, zaključio sam da je ovih dana “nemoguća misija” pronaći kvalitetnog dečka koji želi nešto ozbiljno. Postoji lajtmotiv koji se, čini mi se, provlači kroz većinu njihovih žalopojki. Dečki s kojima su se upuštale u avanturu – najčešće su u fazi “trenutno ne želim biti u vezi”, ili “želim prvo posložiti svoj život”, ili “nisam sada u mogućnosti, ima toliko toga bla, bla, bla…”. Dakle, bilo koja fraza u kojoj sebe predstavljamo kao žrtvu nesretnih okolnosti korisna je za izbjegavanje emocionalne intimnosti.

Kada žena pred muškarca postavi ona iskrena i direktna pitanja u stilu “Imamo li iste planove za budućnost?”, “Želiš li djecu?”, ili “Zašto tvoja zadnja veza nije uspjela?” – savršeno je jasno da ne želi više potrošiti ni minut svog života na frajera koji nije spreman da se uozbilji. Primijetio sam, takođe, da nas muškarce takva pitanja automatski stavljaju u defenzivnu formaciju. Muškarci su neka vrsta emocionalne larve, očigledno. Vjerovatno sam i sam takav, pa ću biti toliko slobodan da vam predložim nešto drugačiji set pitanja.

Na primjer, umjesto da ga pitate želi li se oženiti, pitajte ga na koliko je vjenčanja bio u posljednje vrijeme. Muškarac čiji su prijatelji odlučili da se uozbilje u tom smislu dobijaće puno pozivnica za vjenčanje. Koji neće? Upravo oni dečki čiji su svi prijatelji single i koji redovito svakog vikenda (a ponekad i srijede) svitanje dočekaju u klubu, a nedjelju provode češući se tamo gdje im sunce ne sija. Takođe, pokušajte i alternativnu varijantu pitanja. Jesu li njegovi roditelji finansijski stabilni i sretni? Moguće je da vaš dečko već godinama živi potpuno samostalno, ali ako su njegov uzor roditelji čiji je brak neslavno završio, izvjesno je da će i sam zazirati od veza.

ljubav-490x326

Ipak, posmatrajući svoje muške prijatelje i poslovne kolege, razvio sam ličnu, potpuno nenaučnu teoriju za koju smatram da će otpuhati sve ostale. Ako zaista želite znati je li vaš muškarac spreman za ozbljnu vezu, pitajte ga kako napreduje njegova karijera. Znam, možda vam zvuči uvrnuto, ali koliko se meni čini, izgleda da postoji neka neraskidiva veza između spremnosti muškarca da se skrasi i toga dokle je stigao na svom putu uspjeha. U našem tradicionalnom društvu očekuje se da muškarci budu glavne vođe muško-ženskog odnosa i – dok god nismo u situaciji da osiguramo pristojan život za još nekoga osim nas samih, većina će se osjećati nelagodno. Ovaj osjećaj često zna biti poguban za ljubavne ambicije nas muških. Poznajem dosta mladih i ambicioznih muškaraca – novinara, muzičara, bankara, programera, profesora… Svi su oni, kad su osjetili boljitak u karijeri, odjednom postali otvoreni i za neke potpuno nove stvari u životu, uključujući i skrašavanje s dotadašnjim partnericama. Ostali, oni koji nisu pretjerano oduševljeni smjerom kojim ide njihova karijera, brak prolongiraju beskrajnim vezama, Facebook varijantama ili paralelnim surfanjem beskrajnim pornićarskim bespućima interneta. Ukratko, ako nije dovoljno zadovoljan svojom ulogom u svijetu, neće biti zadovoljan ni vama… A vjerovatno ni bilo kim drugim.

Svakako, viđao sam i situacije gdje je muškarac godinama u stabilnoj vezi, a kad doživi dašak uspjeha, uzdigne se i odluči da želi novi početak s nekim novim. Nismo ni mi svi na isti kalup, ima nas raznih… Smatram, ipak, da većina muškaraca ima urođeni instinkt po kojem teži stabilnosti i sigurnosti u ljubavi, te da je on tijesno vezan uz činjenicu koliko smo onih internih životnih ciljeva uspjeli ostvariti. Ako dečka upoznate tokom uspješnog perioda i želite s njim dugu vezu, izgledi za to su dobri. Muškarca koji nije spreman da vam se posveti i koji vas ne vidi kao dio svoje budućnosti napravite dijelom svoje prošlosti.

Vrlo je moguće da iz mene progovara podsvijest, kao i to što sam počeo preispitivati sam sebe. Problem je u tome što u posljednje vrijeme sve manje vjerujem drugim ljudima, a sebi pak najmanje.

Imate pitanje: Pišite Stvarno Dobrom Liku na [email protected]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.