Categories Savjet dana

DIY: Savjeti kako da spriječite i liječite ispucale krajeve kose

Većina osoba koje imaju poludugu ili dugu kosu često se susreću sa problemom ispucalih vrhova. Iako se često šišate, problem se neprestano vraća, kao i vaša frustracija.  Šta raditi?

Oni koji žele da se riješe ispucalih krajeva kose moraju najprije da razumiju šta oni znače i kako nastaju. Suha i ispucala kosa najčešće je ona koja pati od ovog problema. Farbanje kose štetnim hemikalijama, eksperimentisanje sa raznim ludim frizurama i nasumično blajhanje pramenova uzrokuju ispucale vrhove kojih svaka žena grčevito želi da se oslobodi u što kraćem vremenskom roku.

Ispucale vrhove uzrokuju: suho tjeme, izloženost UV zracima, korištenje štetnih hemikalija i agresivnih farbi, nedostatak njege kose, agresivno četkanje i nasumično šišanje, upotreba češlja i četki koje su napravljene od metala, češljanje mokre kose, korištenje gumica za kosu, spavanje na svilenim jastucima i pretjerano korištenje fena za kosu.

Pogrešno je mišljenje da ćete agresivnim četkanjem ili bojenjem kose riješiti taj problem jer time samo potpaljujete vatru. Ovim zaista jednostavnim koracima svojoj kosi ćete osigurati zdravlje, ljepotu i sjaj.

Osigurajte vlažnost

Gotovo svi šamponi koje možemo da nađemo na tržištu putem reklama tvrde kako sadrže dovoljno ovlaživača za kosu, ali to se pokazalo samo kao komercijalna propaganda. Prva stvar koju morate da uradite je da nabavite šampon koji sadrži ovlaživač kako bi spriječili da se vaša kosa suši i kasnije razvije ispucale vrhove. Takođe, dobar regenerator čini čuda, pa nemojte da štedite prilikom kupovine ovakvih proizvoda.

Kvalitetno šamponiranje i korištenje regeneratora na dobro opranoj kosi je prvi korak u odbrani kose, a poslije toga je umotajte u peškir i ostavite tako deset do petnaest minuta. Pustite da se kosa osuši prirodnim putem, bez upotrebe fena i tada je počešljajte. Postupak ponovite dva do tri puta nedjeljno i kosa će vam biti zahvalna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *