Categories Savjet dana

Feng shui pravila za potpuni ugođaj

Spavaća soba je najvažnije mjesto u kući, iz razloga što u njoj obnavljamo energiju. Bilo spavajući ili samo odmarajući glavu od napornog dana, čitajući, i tako dalje. Zbog toga je veoma važno da naša soba bude lijepo uređena, kako bi to vrijeme koje provodimo u njoj pozitivno uticalo na nas.

Za svakoga od nas pojam “lijepo” ima različito značenje, pa tako možda vama prija određena boja, a nekom drugom ne prija. Međutim, po dobro poznatoj Feng Shui tehnici, nećete samo urediti sobu tako da lijepo izgleda, već ćete i rasporedom namještaja ili odabirom prave boje, svaki put kada se nalazite u sobi obnavljati svoju energiju.

Ukoliko ste već upoznati sa Feng Shui tehnikom, onda znate o čemu govorimo, a ako niste, onda pročitajte i šta je to Feng Shui.

Šta je to Feng Shui?

Feng Shui (u prevodu “vjetar voda”) predstavlja drevnu kinesku tehniku uređenja prostora u kome provodimo vrijeme, kako bismo se što bolje osjećali u njemu. Korištenjem Feng Shui tehnike obezbjeđujemo sebi i svojoj porodici sreću i blagostanje. Svrha Feng Shui-a u osnovi je  ravnoteža između energije, vremena i prostora. Drugim riječima, ravnoteža između zemaljskog i nebeskog.

Feng Shui uređenje spavaće sobe

Odabir boja – Ukoliko odaberete prave boje, uradili ste pola posla. Feng Shui tehnika nalaže da u spavaćoj sobi koristimo nježne boje, jer će nam pomoći u obnavljanju energije. Preporučene boje su svijetlo-plava, zelena, ljubičasta, svijetlo roze ili krem. U obzir dolazi i bijela, ali se više preporučuje prljavo bijela, bež ili krem boja.

Ljubičasta je nešto jača, ali je veoma preporučljiva jer predstavlja poštenje, ali je odlična i ukoliko često meditirate ili vizualizujete, Pomoćiće vam da dođete u kontakt sa višim ja i na taj način očistite svoj um od nepotrebnih misli. Izaziva poštenje, što je veoma bitna i poželjna osobina u životu, naročito u odnosu sa partnerom sa kojim dijelite krevet. Takođe će podstaći libido, a povoljno djeluje i kada je plodnost u pitanju.

Plava boja donosi mir, spokoj i osjećaj blagostanja. Smanjuje nervozu i napetost, a podstiče veću mudrost i želju za samorazvoj. Takođe predstavlja jaku vjeru i istrajnost, pa je preporučujemo osobama koje žele napredak u bilo kojoj sferi života. Suzbija rasprave, pa se zbog toga preporučuje upravo u spavaćoj sobi gdje bi trebalo da se spojite sa partnerom, umjesto razdvojite.

Zelena predstavlja spokoj, normalnu i jaku vezu, pa je jedna od savršenih boja za spavaću sobu. Takođe predstavlja i plodnu vezu, pa ukoliko želite da imate djece, zelena je prava boja za vas.

Bijela boja je preporučljiva, ali umjereno. Ona predstavlja čistoću i nevinost, pa se tako preporučuje kao idealan odabir za žensku spavaću sobu.

Bež boja je veoma preporučljiva, a generalno se preporučuju sve boje samo u njihovim nježnijim nijansama. Ove koje smo izvukli su izuzetno povoljne, ali ukoliko niste njihov ljubitelj, možete odabrati boju po vašem ukusu, samo u nježnijoj nijansi, odnosno u pastelnoj.

Budite pažljivi sa crvenom bojom, koja se ne preporučuje u velikoj mjeri, ali je dozvoljen poneki detalj kako bi probudila uspavanu strast.

Odabir posteljine – Osim boja, budite pažljivi i kod odabira boja posteljine. Preporučujemo da to budu jednolični tonovi, odnosno jednobojni. Biljke i cvjetovi se ne preporučuju jer mogu izazvati svađu.

Odabir kreveta –  Krevet je najvažniji, pa tako preporučujemo da najprije odaberete onaj veći i udoban, naročito ukoliko imate partnera. Ipak, ukoliko spavate sami, a niskog ste rasta, pazite da ne kupite preveliki krevet koji će vam donijeti samo neumjerenost u pojedinim životnim okolnostima. Ukoliko ste, sa druge strane, izuzetno visoki, neka krevet bude najmanje 20 cm duži od vaše visine.

Neka krevet bude izrađen od drveta, ali onog kvalitetnog. Potrudite se da izbjegnete materijale od metala, a takođe pazite da krevet ne bude polukružan i asimetričan.

Zaglavlje kreveta trebalo bi da bude naslonjeno na zid, po mogućnosti da na tom zidu nisu vrata i prozori.

Izvor: ljepotaizdravlje.rs/Foto: Pinterest/A.G.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *