Categories Savjet dana

Obrok prije treninga: Kada jesti i šta?!

Ukoliko želite da na treningu budete maksimalno spremni, morate pripaziti kada ćete pojesti posljednji obrok prije fizičkih aktivnosti. Glavni cilj obroka prije vježbanje jeste da osigura adekvatnu količinu energije za mišiće.

ThinkstockPhotos-1865440861

Mnogo je razloga zašto ishrana i trening moraju da budu usklađeni. Osim adekvatne energije koju moramo osigurati našem tijelu za fizičke aktivnosti, potrebno je unositi kvalitetne nutrijente koje će naše tijelo iskoristiti za razvoj mišića i obavljanje različitih važnih funkcija u našem organizmu.

Ljudi se ponekad previše zamaraju time kada će tačno jesti, posebno onda kada su na dijeti. Međutim, ako vodite računa o količini hrane (ukupnom broju kalorija) i kvalitetu namirnica koje jedete, vrijeme kada ćete jesti i nije toliko važno. Međutim, želite li da na trenigu budete maksimalno spremni, morate pripaziti kada ćete pojesti posljednji obrok prije vježbanja.

Glavni cilj obroka prije treninga jeste da osigura adekvatnu količinu energije za mišiće, ali i za mozak tokom vježbanja koje slijedi. Energiju primarno pružaju ugljeni hidrati koji će se uskladištiti u mišićima i jetri, stoga je važno da te rezerve budu popunjene. Proteini bi, takođe, trebalo da budu dio obroka prije treninga kako bi se očuvali mišići i kako bi važne aminokiseline bile dostupne za razvoj mišića u prvom satu nakon završetka treninga.

Posljednji obrok prije treninga najbolje je konzumirati oko 2-3 sata prije nego što započnete s vježbanjem. Taj vremenski period će biti dovoljan da se popune energetske rezerve, ali i da većina obroka bude do kraja svarena, kako bi se spriječile moguće probavne smetnje za vrijeme aktivnosti. Osjećaćete da imate više energije za vježbanje nego kada jedete 30-60 minuta prije treninga. Ako vježbate rano ujutro, pa niste u mogućnosti da jedete nekoliko sati prije vježbanja, dovoljno je da 30 minuta prije pojedete nekakvu voćku, ili idealno, uz voće popijete proteinski napitak koji se brzo razgrađuje.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *