Prirodni pilinzi od riže, šećera i kafe biraju se prema tipu kože

by | 16 Aprila, 2014

Kod izbora pilinga treba pripaziti da njegova tekstura odgovara određenom tipu kože. Prevelike čestice mogu uzrokovati crvenilo i iziritirati kožu, a presitne je ne mogu pravilno očistiti. Masna i mješovita koža trebaju češće pilinge, najmanje tri puta sedmično, dok je suhoj koži i koži s aknama dovoljan samo jedan. On će očistiti mrtve ćelije kože koje mogu začepiti pore i uzrokovati prištiće te mrlje, piše BirchBox.

piling

Riža
Za osjetljivu kožu najbolji je izbor piling na bazi rižinih mekinja koje mogu zamijeniti usitnjena zrna riže ili rižino brašno. One čiste kožu, ublažavaju hroničnu upalu i obiluju fitinskom kiselinom koja podstiče proizvodnju kolagena, a samim time i elastičnost kože.

Piling od riže
Sastojci: tri kašike riže, voda
Priprema: Rižu najprije treba usitniti sve dok ne postane prah. Potom u to dodajte nekoliko kapi vode sve dok prah ne postane pasta i nježno utrljajte na kožu. Na kraju lice jednostavno isperite i osušite peškirom.

Šećer
Piling na bazi šećera odličan je za suhu kožu jer pomaže u zadržavanju vlage. Nježniji je od onog sa solju i prirodan je izvor glikolične kiseline koja učvršćuje kožu.

Piling od šećera
Sastojci: šećer, maslinovo ulje, eterično ulje
Priprema: Pomiješajte tri šoljice šećera, 1,5 šolju maslinovog ulja i 10 kapi eteričnog ulja po želji. Dobijeni piling kružnim pokretima utrljajte na lice ili tijelo i lagano umasirajte, pa potom isperite. Mješavinu možete spremiti u staklenku i koristiti po potrebi.

Zrna kafe
Grubo smljevena zrna kafe pomažu mješovitoj koži. Ona podstiče cirkulaciju i učvršćuje kožu čime se smanjuju tvrdokorne masne naslage ili celulit.

Piling od kafe
Sastojci: zrna kafe, šećer, maslinovo ili kokosovo ulje
Priprema: Šoljicu zrna kafe treba prvo grubo samljeti, pa potom dodati pola šolje smeđeg ili bijelog šećera i šolju maslinovog ulja. Mješavinu treba utrljati na kožu, ostaviti da djeluje 15 minuta pa potom isprati.

Izvor: 24sata.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.