Mala škola “color blockinga”: Naučite spajati jarke boje odjevnih predmeta

by | 6 Marta, 2013

Nekada se vodilo računa o tome da se boje garderobe i detalji strogo uklapaju. Vrijeme je da se opustite i naučite šta je i kako se primjenjuje takozvani “color blocking” to jest spajanje komada u jarkim bojama. U trendu su kombinacije koje su do skoro važile za nespojive.

Kako pravilno da izaberete komad odjeće u jarkoj boji, kako kombinovati jarke i kontrastne boje, kako uklopiti “color blocking” trend, a ne izgledati kao cirkuski artista? Na prvi pogled, čini se da na sva ova pitanja nema odgovora jer mnoge žene često izbjegavaju ovaj trend, iz straha da ne naprave neku modnu grešku.

Šta je “color blocking”?
Možete, recimo, da kombinujete jednu boju sa dvije različite nijanse druge boje ili možete da idete na smjeliju opciju i probate sa tri ili više nijansi. U stvari, to i jeste ono što muči žene koje su navikle na monohromne kombinacije – kako znati koje kombinacije boja kreiraju sklad?

Osnova je krug
Najlakše rješenje je da pratite pravilo “kruga boja”. Na primjer, crvena najbolje izgleda kada se spoji s narandžastom ili ljubičastom (može i sa pink), žuta najbolje ide uz svjetlo zelenu ili boju senfa, dok se tirkizna najbolje uklapa sa plavom ili zelenom. Prvo počnite sa osnovnim bojama: crvenom, žutom i plavom, a onda krenite sa sekundarnim bojama, odnosno bojama izvedenim iz osnovnih boja: zelenom, ljubičastom i narandžastom.

Izbjegnite oštre kontraste
Glavno pravilo “color blockinga” je da se izbjegnu oštri kontrasti. Uparene boje ipak moraju ostati u okviru istog. Jarke boje idu sa jarkim, dok mirnije kreiraju odličnu kombinaciju sa mirnim bojama. Iz tog razloga, roze odlično izgleda u kombinaciji sa narandžastom, dok se ista ta roze nikako ne uklapa sa svjetlo zelenom.


Sarah Jessica Parker obožava ovaj trend

Još nekoliko trikova za kombinovanje:

  • Roze lako može da zamijeni crvenu.
  • Važno je držati se iste saturacije boja: neon boje se slažu sa neon, a pastelne s pastelnim tonovima.
  • Igrajte s tri boje u jednom outfitu – četvrta je previše.
  • Obratite pažnju na ten i boju kose. Na primjer, kobalt plava i voćno zelena gube svoju draž kad za “podlogu” imaju svjetli ten i plavu kosu.

Izvor: blicžena.rs
Foto: Tumblr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.