Vježbanje na svježem vazduhu čuva memoriju

by | 7 Marta, 2011
Naučnici su dokazali da jednostavne aerobne vježbe povoljno djeluju na funkcije mozga starijih osoba, pomažući da se izbjegne pogoršanje memorije. Pri primjeni tih vježbi primijećeno je povećanje razmjera hipokampusa, jednog od ključnih dijelova mozga, odgovornog za formiranje dugoročnog pamćenja, kažu ljekari i podvlače da je takva metoda poboljšanja funkcije mozga dostupna svima, prenijela je agencija RIA Novosti.
 
Hipokampus se tokom starenja smanjuje približno jedan do dva posto godišnje, što dovodi do smanjenja broja veza među nervnim ćelijama u tom dijelu mozga, do sniženja intenziteta njihovog uzajamnog djelovanja i pogoršanja memorije.
 
Kod starijih osoba koje upražnjavaju redovne šetnje u trajanju od četrdesetak minuta primijećeno je poboljšanje prostorne memorije. Naučnici smatraju da intenzivnije fizičke vježbe mogu imati izrazitiji blagotvoran uticaj na mozak.
 
Ta naučna istraživanja su pokazala da aerobne vježbe, odnosno vježbe na otvorenom "u prisustvu kiseonika", omogućavaju da se efikasno spriječi smanjenje hipokampusa kod odraslih osoba i onih u dubokoj starosti, što rezultira poboljšanjem memorije.
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.