Categories Karijera & novac

Promijenite način razmišljanja i zarađujte više!

Šta se to dešava s novcem? Zašto je tako teško da se zaradi i zašto ne možemo nikako da “skontamo” kako funkcioniše? Nekoliko stvari nam moraju biti jasne, jer su proste i logične!

1. Ne trošite više nego što imate.
2. Ne posuđujte više nego što možete da vratite.
3. Ne investirajte više od onoga što možete da priuštite da izgubite.

Mnogi od nas imaju tačno zacrtane ciljeve, ali se usput “pogubimo” i nikako da donesemo odluke koje će nas dovesti to tih finansijskih ciljeva. Zato smo ovde izdvojili neka nepisana pravila zbog kojih razmišljate o novcu onako kako ne treba, obeshrabrujuće. Nazvali smo svaku stavku “scenario”, iz prostog razloga što one treba da vam služe kao podsjetnici i smjernice – gdje to koči, gdje ste sve pokupili loše navike i ustaljena razmišljanja i šta sve treba mijenjati.

#1 “Scenario” iz djetinjstva

Naši roditelji i okruženje u najranijim danima, htjeli ne htjeli, prijeneli su nam svoja razmišljanja i stavove koji se tiču novca i koji su se ugradili i pomogli nam da formiramo svoje misli na tu temu. Često ne primjećujemo u kolikoj mjeri na nas utiču ljudi iz najranijeg djetinjstva.

#2 Društveni “scenario”

Mnogo smo u posljednje vrijeme pod uticajem društvenih mreža i medija – oni nam govore kakvo je stanje na tržištu, šta treba da jedemo, kupimo, kako da se obučemo, gdje da idemo. Naš mozak se tada automatski upoređuje sa drugima. Društvo dosta oblikuje naše razmišljanje u pravcu stvaranja stereotipa o našim mogućnostima i ponašanju u različitim situacijama. I što je najgore, može da nam oformi mišljenje o nama samima.

#3 Šta je to u našim glavama?

“Nikada neću znati kako sa novcem.”
“Novac će uvijek biti problem.”
“Moja djeca neće uspjeti, ako nemaju odgovarajuće iskustvo.”

Taj mali glas u našoj glavi uvijek se nekako potkrade. Ovakve destruktivne misli dovode nas do odluka koje ih direktno potvrđuju i opravdavaju, i onda nastaje problem.

#4 Novac je ogledalo

Trebalo bi da budemo zato što je novac ogledalo. U njemu se istinski reflektuju mjesta gdje vi slijepo dopuštate pomenutim “uzorcima ponašanja” ili scenarijima da vode glavnu riječ umjesto vas i vaših dela. Napišite na papir gdje ste sve griješili i krenite ponovo od samog početka.

Izvor: BIZLife/Strani mediji Foto: Pixabay

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *