Categories Inspiriramo vas

Eko-svijest: Francuska zabranjuje upotrebu plastičnog pribora i posuđa

Francuska od 2020. godine zabranjuje korišćenje plastičnog posuđa i pribora za jelo osim biorazgradive plastike, što je jedna od mjera borbe protiv klimatskih promjena, ali tu inicijativu ne pozdravljaju svi, već pozivaju Evropsku komisiju da reaguje na kršenje propisa o slobodnom protoku robe.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Zabrana će biti uvedena u okviru zakona o energetskoj tranziciji za takozvani “zeleni rast”, koji je usvojen krajem avgusta.

Međutim, francuski entuzijazam ne dijele svi – planu francuskih vlasti protivi se organizacija Pack2Go Europe, sa sjedištem u Briselu, koja zastupa evropske proizvođače ambalaže.

“Tražimo da Evropska komisija odmah preduzme zakonske mjere protiv Francuske zbog kršenja evropskog prava”, izjavio je Eamonn Bates, generalni sekretar te organizacije, koja smatra da se francuska inicijativa kosi sa evropskim zakonom o slobodnom protoku robe.

Ukoliko Evropska komisija ne interveniše, Pack2Go namjerava, kako upozorava, da pokrene pravosudnu akciju kako bi blokirala plan francuskih vlasti. Nema nikakvih dokaza da organski materijal može da donese dodatu ekološku vrijednost, tvrdi Bates, upozoravajući da bi problem otpadaka mogao postati još veći jer će potrošači misliti da će ambalažu moći da bacaju unaokolo pošto je riječ o biorazgradivim proizvodima.

Upotreba plastike je ograničena ili zabranjena u mnogim dijelovima svijeta, pa je tako indijska država Karnataka već zabranila korišćenje plastike. San Francisko je prije dvije godine zabranio upotrebu plastičnih kesa i boca, dok u Britaniji potrošači moraju da doplate ako koriste plastičnu kesu.

Francuski političar Arash Derambarsh, član gradskog vijeća u opštini Kurbvoa u Parizu, koji je već uspješno vodio kampanju zabrane supermarketima da bacaju neprodatu hranu, smatra da je problem recikliranja opšti evropski problem.

Derambarsh smatra da takav zakon treba izglasati u svim evropskim zemljama kako bi se uhvatili u koštac s velikim problemom otpada.

Francuski predsjednik François Hollande najavio je da je zabrana plastičnog pribora samo dio velike operacije kojom Francuska “namjerava da sebe učini uzornom zemljom u procesu smanjenja emisija gasova s efektom staklene bašte, diverzifikacije energije i većeg korišćenja obnovljivih izvora energije”.

IZVOR: ENERGIS.BA

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *