Categories Inspiriramo vas

Izbjegavajte upoređivanje s prijatelji(ca)ma!

Ne upoređujte se s drugima! Ako se stalno osvrćete kako biste vidjeli gdje su drugi i jesu li brži od vas, gubite puno vlastite energije i fokusa. Gledajte naprijed i ne zamarajte se drugima.

Poređenje nas može učiniti zahvalnijima za ono šta imamo i staviti razočaranja i teškoće u perspektivu. No, pitanje je trebate li se upoređivati s prijatelji(ca)ma?

U tom smislu postoje nedostaci u društvenom poređenju, posebno u “upoređivanju prema gore” s ljudima koje poznajete i s kojima ste bliski. Nečija tuđa promocija ili nedavni angažman može izazvati osjećaj niskog samopouzdanja, posebno ako je vaše samopouzdanje na početku nisko ili ako smatrate da su tuđi uspjesi izvan vaše lige.

Oni koji nešto osjećaju nedostižnim ili misle da nikad ne bi mogli biti tako uspješni odlučuju da se ne bave svojim napretkom.

Upoređivanje sebe s drugima drastično se promijenilo s pojavom društvenih medijima. Beskrajni tok slika može toliko brzo izbrisati samopouzdanje da zaboravimo da su te slike, zapravo, pomno izabrane da prikazuju ljude u najboljem svjetlu.

Umjesto da se upoređujete sa svojim prijateljima njihove uspjehe doživite kao podsticaj za napredak. Nikada nemojte potkopavati sebe, jer mislite kako je nešto van vaših mogućnosti. Možete postići sve što zamislite, ako uložite dovoljno truda i rada.

Pretvorite zavist u priliku za razumijevanje vlastitih vrijednosti i ciljeva. Zahvalite se. Izražavanje zahvalnosti za ono što već imate štiti vas od razmišljanja o onome što ne želite biti. To vam pomaže vam da vidite široku sliku i sprečava paralizu koju zavist može donijeti. Zapamtite, trijumf druge osobe nije oduzimanje onoga za šta ste sposobni.

Umjesto da se pitate – zašto ne vi, pitajte se šta možete naučiti iz uspjeha drugih ljudi? Istražite korake koje su oni preduzeli kako bi postigli svoje ciljeve. Neka njihove pobjede podstaknu vašu želju za uspjehom.

Izvor: wall.hr Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *