Koktel klasici za nju i njega: Bloody Mary & Martini

by | 31 Decembra, 2017

Dva koktel-klasika, sigurno su vam pozati nazivi, a da li znate recepte? Za večerašnju žurku još stignete nabaviti potrebne sastojke, smućkati koktele Bloody Mari i čuveni Martini i uživati u večeri. I dalje od volana! 

Foto: Guliver/Thinkstock

Bloody Mary

Foto: Guliver/Thinkstock

4,5 cl vodke
9 cl soka od paradajza
1,5 cl soka od limuna
par kapi Worcestershire sauce
par kapi Tabasco umaka
malo soli i papra (prstohvat)
korijen celera sa listovima i kriške limete (po želji za dekoraciju)

Priprema: Čašu napuniti do 2/3 kockicama leda, dodati sok od paradajza, limunov sok i vodku. Dodati začine i dobro pomiješati. Ukrasiti listovima celera i/ili kriškama limuna i limete. Poigravajte se količinama začina i umaka, neki vole Bloody Mary koktel blagog okusa, dok drugi preferiraju vrućeg!

Martini (kao što ga pije James Bond)

Foto: Pixabay

1,5 cl vermuta
7,5 cl džina
1 ili 2 obične masline

Priprema: Koristiti hladan džin iz zamrzivača, dodaje mu se ohlađeni vermut i ukrašava običnom maslinom; bez punjenja. Osim toga, Martini se miješa (oko 15-ak sekundi), a ne protresa u shakeru što je upravo suprotno od onoga kako ga pije Bond. Francuski način pripreme Martinija je u shakeru. Savjet plus: Zašto se Martini ne bi smio protresti? Zato što uništava džin, odnosno miješa se sa vodom iz leda (koji ide u shaker) i mjehurićima zraka koji se stvaraju tresenjem zbog čega Martini dobiva oštriji okus.

 

TEKST: S.V.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.