Categories Inspiriramo vas

Konačno je poznato više detalja o BANKSYJEVOM ČINU koji je SVIJET OSTAVIO U ŠOKU!

Ako u svijetu umjetnosti, pogotovo onoj uličnoj, postoji jedna osoba koju možemo zvati celebrityjem, onda je to svakako Banksy.

Naravno, ne znamo ko se tačno krije iza tog pseudonima (uprkos raznim teorijama), ali to ga čini još privlačnijim. Njegovi radovi se uglavnom preko noći pojave na nekoj od ulica metropola i redovno izazovu velik interes javnosti.

Uvijek su društveno ili politički angažovani i uvijek su originalni. I baš kad smo pomislili da smo od Banksyja vidjeli sve, dogodila se, sad već slavna, aukcija u Sotheby’su. Naime, u trenutku u kojem je njegov rad “Girl with Balloon” prodat za nešto više od milion funti, oglasio se alarm, a slika uništila pomoću ugrađenog rezača. Proces ugradnje nam je, preko svog Instagram profila, pokazao sam Banksy, citiravši Pabla Picassa koji je rekao da je i poriv za uništavanjem vid kreativnosti.

Mediji i društvene mreže nisu prestajali brujati o razlozima takvog čina, a mnogi su rekli da se radi o još jednoj njegovoj kritici konzumerizma.

Sad je u javnost pušteno i saopštenje iz Sotheby’sa, u odbacuju navode koji tvrde da su znali što se sprema. Ističu kako im je teško zamisliti kako bi osoba poput Banksyja ikad sarađivala s bilo kakvom institucijom. Cijeli događaj vide kao situaciju u kojoj se jedno umjetničko djelo uništilo, a drugo stvorilo, budući da takvo što dosad još nije zabilježeno.

Pozitivno je reagovala i žena koja je kupila djelo, a koja je rekla kako je na prvu bila šokirana, a na drugu shvatila kako će kod sebe imati komadić istorije. Cijelo saopštenje možete pročitati ovdje.

Izvor: buro247.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *