Categories Inspiriramo vas

Ne/obična priča o neodoljivoj planinskoj kući A oblika…

AyFraym je koncept kuće oblika slova A koji je osmišljen kao “koliba u kutiji” koji ima za cilj da pojednostavi dizajn i proces izgradnje za svoje kupce.

To je modernizovana verzija klasičnog stila kuće A-okvira koji se može videti širom svijeta, a kod nas je posebno popularan u planinskim oblastima.

Da biste izgradili ovu/ovakvu kuću morate prvo kupiti planove, nacrte i skice; sama kuća ima površinu od 146 kvadrata, i sam dizajn je inspirisan popularnim kućama za odmor koje su se gradile tokom 60-ih godina.

AyFraym ima tri spavaće sobe, dva kupatila, nadsvođenu kuhinju i dnevni boravak, kao i potkrovlje. Jedna od spavaćih soba može biti pretvorena u kancelariju ili spavaću sobu sa četiri kreveta na sprat, po potrebi. Tavanice su visoke 2,74 m na prvom spratu i čine svijetlu i prozračnu unutrašnjost koja se proteže preko oba sprata.

Koliba  je opremljena drvenim podovima i zidovima kako bi se stvorila topla atmosfera, dok ukupno 41 prozor maksimizira prirodnu svjetlost. Stepenicama stižete do predsoblja na gornjem spratu, gde veliki prozorski okviri gledaju na prirodu i pejzaž.

Kuća ima i tri velike drvene palube/terase – jedna se nalazi na prednjoj strani kolibe sa stepenicama sa svake strane, što vas dovodi do ogromnih dvostrukih kliznih staklenih vrata i drvenih greda koje uokviruju velike staklene prozore između njih. Ostale su smještene u zadnjem dijelu kuće na prvom i drugom spratu.

Smisao AyFraym koncepta “koliba u kutiji” je da klijentima olakša realizaciju – sve počinje sa kutijom nacrta i planova, objašnjava kompanija. Drugim riječima, nikada nećete moći da izgradite AyFraym, ako prethodno ne kupite planove i skice, tako da klijent ima pristup svim ispravnim specifikacijama i informacijama potrebnim za izgradnju.

Nakon kupovine planova online za 1.950 dolara kutija stiže na prag kupca u roku od dvije sedmice.

Uključeno je sve što je potrebno za planiranje izgradnje kolibe, od tehničkih crteža, do specifikacija materijala. Nakon toga, kupcu se nude tri različite opcije izgradnje: angažovanje kompanije da uradi sve, od kopanja i postavljanja temelja do finalnog projekta, angažovanja izvođača radova da pomogne sa izgradnjom, ili ostavljanja mogućnosti za “uradi sam” projekat. Svaka opcija dolazi sa sopstvenim “za” i “protiv” argumentima, naravno.

Na primjer, angažovanje izvođača omogućava klijentima da izmijene planove, personalizujući svoju kolibu kako žele dok, sa druge strane, klijent sam može angažovati nekog amatera pri podizanju ove konstrukcije, što je poprilično riskantno. S druge strane “uradi sam projekat” mogao bi da uštedi dosta novca, ali ne i vremena, naravno.

Procjenjuje se da korisnicima koji žele da kuću podignu sami, treba dva do pet puta više vremena, nego što je to potrebno profesionalcima. I da, gotovo je nevjerovato da ova kuća košta 252.000 dolara i nigdje nije navedeno da li je u pitanju samo materijal i angažovanje profesionalca u pitanju, ili je cijena ista čak i kada kuću podižete sami?

Izvor: Design Boom

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *