Categories Inspiriramo vas

PRIJE I POSLIJE: Od stare brvnare do modernog doma

Pogledajte kako su proslavljeni škotski dizajneri enterijera i TV voditelji renovirali kuću od 180 kvadrata iz osamdesetih godina prošlog vijeka i kreirali moderan enterijer koji će vas opčiniti svojom energijom.

Stara kuća u blizini Toronta iz 1987. godine prošla je kroz fantastičnu renovaciju zahvaljujući svjetski poznatim dizajnerima i TV licima Colinu McAllisteru i Justinu Ryanu. Dizajneri su se upustili u zahtjevan projekat obnove objekta i transformisanja zastarjelog enterijera u svijetao, otvoren i moderan prostor za odmor od užurbanog gradskog života.

PRIJE: Dnevni boravak

Kuća je zahtjevala obimne radove: temelji kuće su bili u lošem stanju, pa je bilo neophodno da se cijela brvnara podigne i iskopa novi podrum.

POSIJE: Dnevni boravak

Takođe, stari krov je bilo nemoguće popraviti, te je zamijenjen novim, a postavljeni su i potpuno novi brodski podovi, kao i veliki prozori koji su omogućili obilje prirodne svjetlosti.

POSLIJE: Dnevni boravak

Zidovi su porušeni i prostor kuhinje otvoren ka dnevnom boravku duple visine.

PRIJE: Kuhinja

Za kuhinjske ormariće i zidove odabrana je bijela boja tako da je ovaj prostor i vizuelno povezan s ostatkom prostorije. Radne površine izrađene su od kvarcnih ploča Caesarstone, a nad kuhinjskim šankom postavljen je interesantan luster u industrijskom stilu.

POSLIJE: Kuhinja i dnevni boravak

Kuća je proširena zastakljenom ekstenzijom koja se nadovezuje na dnevni boravak u prizemlju. Prostorija služi kao dodatna dnevna zona i kutak za rad. Ova sunčana soba opremljena je namještajem od prirodnih materijala i uređena je u kombinaciji rustičnog i modernog stila.

Nadogradnja

Široka balkonska vrata otvaraju prostoriju ka velikoj terasi i povezuju je s prirodom.

Nadogradnja

Dizajneri su uvidjeli potencijal nedovoljno iskorištene prostorije koja je služila kao ostava i vešeraj, i transformisali je u dodatnu spavaću sobu. To je omogućeno premještanjem ostave u podrum.

PRIJE: Spavaća soba

Kombinacija vedrih boja i rustičnog stila pružaju novoj spavaćoj sobi vedar i opušten karakter. Najupečatljiviji element u prostoriji je panel od drvenih dasaka koji ujedno služi i kao uzglavlje kreveta. Ovaj reciklirani zid zapravo je napravljen od drveta koje je spašeno tokom rušenja dijelova terase koji su bili u lošem stanju. Išmirglano i obnovljeno, postalo je fokusna tačka prostorije.

POSLIJE: Spavaća soba

Zidne lampe u industrijskom stilu takođe su ručni rad McAllistera i Ryana, koji su ove svjetiljke izradili od stare cijevi za gas. Praktično postolje kreveta sadrži ladice i na taj način je povećan prostor za odlaganje stvari u relativno maloj prostoriji.

PRIJE: Glavna spavaća soba

Glavna spavaća soba na galeriji je prije renoviranja djelovala zapušteno i zanemareno. Plafon je bio spušten, a nakon njegovog uklanjanja, dobijen je otvoreniji i moderniji prostor.

POSLIJE: Glavna spavaća soba

Krevet i noćni stolić koji su izrađeni u kombinaciji drvo i metal, kao i spoj sivih nijansi sa detaljima u boji, doprinijeli su da enterijer svojim dizajnom pređe iz 20. u 21. vijek. Dizajneri su iskoristili još jedan upečatljiv element – velika drvena vrata sa ambara kako bi na efektan način razdvojili spavaću sobu od kupatila i prikrili garderober.

POSLIJE: Glavna spavaća soba

Rezultat je moderan prostor koji odaje osjećaj udobnosti i dobrodošlice, zahvaljujući i manjim detaljima poput krznenog prekrivača ili pletenih taburea koji su upotpunili prostor i pružili ravnotežu hladnijom materijalima i bojama.

Kupatilo na galeriji

Kupatilo u prizemlju bio je opremljeno najosnovnijim elementima i vapilo je za promjenom dizajna.

PRIJE: Kupatilo u prizemlju

Nakon kompletnog renoviranja, kupatilo je transformisano u elegantan prostor: kadu je zamijenila tuš kabina, prozor je proširen, a ispod njega je postavljen drveni pult nepravilnog oblika koji nosi efektan kameni umivaonik.

POSLIJE: Kupatilo u prizemlju

Izvor: kucastil.rs Foto: Brandon Barre

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *