Categories Inspiriramo vas

Rijedak primjerak prvog izdanja “Harryja Pottera” prodat za 46.000 funti!

Rijedak primjerak prvog izdanja knjige o Harryju Potteru prodat je početkom oktobra na aukciji u Velikoj Britaniji za 46.000 funti, nakon što su je njeni vlasnici čuvali više od 20 godina.

Tvrdo ukoričeno izdanje knjige “Harry Potter i Kamen mudrosti” bilo je u vlasništvu porodice iz Lankašira koja je željela da ga sačuva kao dio porodičnog nasljeđa. Na prodaju su se odlučili pošto su čuli da je slična knjiga o mladom čarobnjaku na aukciji postigla cijenu od 28.500 funti, prenio je BBC.

Izdanje iz 1997. godine za kolekcionare je “sveti gral” jer ih je štampano vrlo malo, rekao je portparol aukcijske kuće.

Aukcionari kuće “Hansons Auctioneers” očekivali su da će za djelo objavljeno s dvije greške postići između 25.000 i 30.000 funti. Ali, brojne telefonske ponude podigle su mu cijenu.

Direktor “Hansons Auctioneersa”, Jim Spencer je, udarivši čekićem nakon posljednje ponude, zadovoljno kazao da je riječ “o magiji”.

“Ni sam nisam mogao da vjerujem da je knjiga u tako dobrom stanju, kao da je tek izašla iz štampe. Ne mogu ni da zamislim da postoji bolji primjerak”, kazao je Spencer.

U prvom izdanju “Harryja Pottera i Kamena mudrosti” objavljeno je svega 500 primjeraka, od čega ih je tek 300 poslato knjižarama.

Knjiga je bila jedno od 12 prvih izdanja djela o Harryju Potteru namijenjenih prodaji na aukciji, uključujući i onu s potpisom spisateljice K. K. Rowling.

Izvor: n1 Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *