Categories Inspiriramo vas

Tri filma s ovogodišnjeg festivala u Kanu koje morate da pogledate…

Svake godine u maju najpoznatija imena iz svijeta filma i šoubiznisa zapute se na francusku rivijeru na najprestižniij filmski događaj godine. “Cannes film festival” je mjesto čijim crvenim tepihom šetaju neke od najvećih zvijezda sedme umjetnosti, gdje se vode razgovori i debate na temu filma i premijerno prikazuju neki od potencijalnih filmskih hitova.

Za vas smo izdvojili tri filma s ovogodišnjeg festivala koja vrijedi pogledati!

#1 Everybody Knows

Psihološki triler iranskog reditelja Asgara Farhadi koji je otvorio ovogodišnji festival govori o seriji nemilih događaja i porodičnih tajni koje se počnu otkrivati od trenutka kada Laura (Penelope Cruz) sa svojom porodicom otputuje u svoj mali rodni grad na lokalnu proslavu. Film je na španskom jeziku, koji reditelj uopšte ne govori, a svako ko je pogledao filmove “A Separation” i “The Salesman” zna da je jedino Farhadi u stanju da ispriča priču poput ove. Osim Penelope Cruz, glavnu ulogu tumači i Javier Berdem.

#2 BlacKkKlansman

Spike Lee donosi nam film prema istinitom događaju afroameričkog policajca iz Colorado Springsa koji uspijeva da se infiltrira u Ku Klux Klan i postane predvodnik lokalne grupe. U glavnim ulogama ovog kontroverznog filma su John David Washington i Adam Driver, dok je koprodukciju filma radio Jordan Peele, reditelj Oskarom nagrađivanog horor filma “Get Out”.

#3 The House That Jack Built

Psihološki horor film prati 12 godina života kriminalca Jacka (Matt Dillon) i prikazuje sve zločine koje je počinio, a koji su ga oblikovali u serijskog ubicu. Režiju i scenario potpisuje Lars von Trier, a ostale uloge tumače Jeremy Davies i Uma Thurman.

Izvor: wall.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *