Categories Inspiriramo vas

Volite sukulente? I mi, a izgleda da čine dobro našem zdravlju!

Imamo odlične vijesti – sukulenti u domu mogu biti odlični za naše zdravlje. Znamo da su kućne biljke oduvijek bile jednostavan način za donošenje ličnog pečata i zelenila u dom, a trenutni trend sukulenata možda je naš najdraži jer osim što su lijepi, zahtijevaju jako malo pažnje s obzirom na njihovo jednostavno održavanje i sposobnost preživljavanja i u najtežim okruženjima. Aleluja!

Srećom, osim što izgledaju divno i zahtijevaju minimalno održavanje, takođe dolaze s nekim korisnim zdravstevnim prednostima.

Saznajte pet načina na koje vam sukulenti pomažu da živite zdravije.

#1 Pomažu nam da dišemo

Tokom procesa fotosinteze, biljke oslobađaju kiseonik, no noću većina biljaka diše poput ljudi, oslobađajući ugljen dioksid.

Sukulenti i nekoliko drugih biljaka poput orhideje i areka palme – nastavljaju proizvoditi kiseonik cijelu noć. Upravo te biljke drži u spavaćoj sobi kako bi dobila dodatnu količinu osvježenog vazduha tokom spavanja, što na kraju krajeva dovodi do boljeg i kvalitetnijeg sna.

Foto: Pixabay

#2 Pročišćavaju vazduh

Sukulenti poput Svekrvinog jezika i Aloe vere, izvrsni su u čišćenju vazduha i uklanjanju toksina. NASA-ina istraživanja su otkrila da su u stanju ukloniti 87 posto hlapivih organskih spojeva.

Uz to, ove biljke veoma su korisne u dnevnim sobama, knjižnicama i radnim okruženjima, jer se toksične tvari poput benzena i formaldehida nalaze u tepisima, dimu cigareta, kesama s namirnicama, knjigama i tinti.

#3 Pomažu u sprečavanju bolesti

Oko 10 posto vlage u atmosferi je voda koju oslobađaju biljke. Isto vrijedi i za naš dom. Što više biljaka imamo, pogotovo u grupacijama, bolje možemo poboljšati vlažnost u domu, što može spriječiti suhu kožu, prehladu, upalu grla i suhi kašalj.

Istraživanje Poljoprivrednog univerziteta Norveške otkrila je 60-postotno smanjenje stope bolesti u kancelarijama s biljkama. Tina Bringslimark, stručnjakinja za psihologiju okoline, izjavila je za The Telegraph: “Istražili smo količinu prijavljenih bolovanja i uporedili je s količinom biljaka u kancelarijama. Što je bilo više biljaka, to je manje bilo prijavljenih bolovanja.”

#4 Pomažu nam u koncentraciji

Brojna istraživanja otkrila su da se koncentracija, pažnja i sposobnosti mozga poboljšavaju kada ljudi uče ili rade s biljkama u sobi.

Istraživanje sa Univerziteta u Mičigenu pokazalo je da se pamćenje poboljšalo za čak 20 posto kada su biljke bile prisutne. Male biljke kao što su sukulenti posebno su korisne u radnom okruženju jer ne zauzimaju puno prostora na stolu.

#5 Pomažu u bržem oporavku

Sukulenti mogu doprinijeti smanjenju simptoma sličnih gripi, glavobolji, groznici i kašlju. Prema istraživačima sa Univerziuteta u Kanzasu, pacijenti u bolnici s biljkama u svojim sobama zahtijevali su manje lijekova protiv bolova, imali su niži krvni pritisak i broj otkucaja srca te su osjećali manji umor i tjeskobu.

Foto: Pixabay

Izvor: zena.rtl.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *