Categories kućni ljubimci

Najčešći problemi u psećem ponašanju i kako ih riješiti

Svaki vlasnik psa može se poistovjetiti s istim problemima.

Ovo su tri najčešća problema i rješenje za njih!

Problem #1

Žvakanje stvari i namještaja u kući

Okidača za destruktivno žvakanje ima nekoliko, ali najčešći je svakako dosada i prevelika količina nepotrošene energije, za šta su odgovorni sami vlasnici.

Rješenje za ovaj problem je pobrinuti se da pas ima dovoljno igračaka koje može žvakati kad je sam kod kuće. Takođe ga tokom dana izvedite u nekoliko šetnji da se može istrčati i potrošiti energiju.

Problem #2

Uriniranje u kući

Ako vaš pas nije štene, a primijetili ste da urinira u stanu, posjetite veterinara kako biste isključili mogućnost da se razlog za ovakvo ponašanje ne krije u nekom zdravstvenom problemu. No, najčešće je uzrok stress ili anksioznost.

Rješenje: Šta god da je uzrok, pobrinite se psa odgajati od početka. To podrazumijeva da mu prvo ograničite kretanje, odnosno da mu ne dozvolite da šeta do mjesta gdje najčešće voli “obilježiti teritoriju”. Takođe ga neprekidno nadgledajte. Svaki put kada nuždu obavi napolju, nagradite ga poslasticom i maženjem, a i povećajte broj odlazaka u šetnju.

Problem #3

Uporno i glasno lajanje

Ovo je takođe jedan od učestalih i velikih problema s kojima se vlasnici suočavaju, ali trebalo bi imati na umu da psi komuniciraju lajanjem i da nam lavežom uvijek žele nešto poručiti.

Rješenje: Ako primijetite da vaš ljubimac laje kada nešto traži, morate biti dosljedni u stavu da takvim ponašanjem neće dobiti ono što traži. Ignorišite ga i tek kada prestane lajati ga nagradite poslasticom ili maženjem. Ako posumnjate da vaš pas laje jer se boji nečega, posavjetujte se sa svojim veterinarom kako mu pomoći.

Izvor: wall.hr Foto: Pixabay

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *