24. Sarajevo film festival: Crveni tepih čeka zvijezde, neki stižu privatnim avionima!

by | 10 Augusta, 2018

Svečanom ceremonijom na trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo večeras u 20 sati biće otvoren 24. Sarajevo Film Festival (SFF). Pripreme za veliku filmsku manifestaciju trajale su mjesecima. I konačno… sve je spremno za istinski spektakl. U sedam festivalskih dana publici će biti ponuđeno rekordnih 266 filmova iz 56 država, navodi se u konačnoj verziji programa. 

Nagrada publike: Još od samog početka puštanja u prodaju ulaznica za filmove ovogodišnjeg Festivala, vlada veliki interes publike. Tradicionalno, najveće zanimanje je za noć otvorenja i zatvaranja, filmove iz “Open Air” programa te iz takmičarske sekcije. Festival će otvoriti “Hladni rat” oskarovca Pawela Pawlikowskog, koji je upravo za ovo ostvarenje na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu dobio nagradu za najbolju režiju, a biće posebni gost SFF-a.

Izuzetan doprinos: Dobitnik nagrade “Počasno Srce Sarajeva” je turski reditelj Nuri  Bilge Ceylan, jedan od najviše cijenjenih filmskih autora današnjice. Nagrada mu se dodjeljuje u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i podršku SFF-u. Priznanje se dodjeljuje i Nijazu Hastoru, vlasniku i osnivaču “ASA Prevent grupacije” te osnivaču Fondacije “Hastor”, u znak priznanja za kontinuiranu podršku razvoju SFF-a te za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u jugoistočnoj Evropi.

O dolasku zvijezda kalibra Roberta de Nira ili Angeline Jolie, u SFF-u ne žele govoriti, ali kako saznajemo nekoliko privatnih aviona s ekskluzivnim gostima sletjet će narednih dana na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Zbog svega ovoga, u bh. prijestonici vri kao u košnici, a filmska uzbuđenja trajaće do narednog petka, 17. avgusta, kad će najboljima biti uručene nagrade “Srce Sarajeva”.

U utorak dolazi Marselo Fonte: U Sarajevo stiže i reditelj i scenarista Asghar Farhadi, čiji će film “Svi znaju” biti prikazan 12. avgusta. Također, film “Dogman”, koji je osvojio brojne nagrade, na programu je 14. avgusta. Gosti 24. SFF-a u utorak će biti i kasting direktor Francesco Vedovati, kao i glavni glumci Edoardo Pesce i Marcello Fonte. Fonte je za ovu ulogu osvojio čak tri nagrade za najboljeg glumca, uključujući i Zlatnu palmu u Kanu.

Urban, “Brkovi”, “Let 3”… Noćni provodi neizostavan su dio festivalske groznice, a poblika će moći uživati u nastupima brojnih poznatih izvođača. Večeras će na “Main Stageu” programa “Sarajevsko After Film” u Domu mladih nastupiti “Helem nejse”. Na dvije pozornice nastupiće 28 izvođača, među kojima su Psihomodo pop, Damir Urban, Jinx, Songkillers, Brkovi, Indira Forza… dok će na “Electronic Stageu” gostovati Mladen Tomić, Marko Nastić, Fransoa X, Andre Crom i drugi.

I na Ajfelovom mostu na Skenderiji biće održano niz koncerata. Tako će 12. avgusta nastupati “Bad Copy”, 16. avgusta publiku će zabavljati “Let 3”, a dan poslije “Cubismo”.

Izvor: avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.