25. SFF: Svjetskom premijerom filma “Sin” otvorena najveća regionalna filmska smotra

by | 16 Augusta, 2019

Jubilarno izdanje 25. Sarajevo Film Festivala otvoreno je večeras svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu i nizom događaja koji su joj prethodili.

Čast da vodi svečanost otvaranja, koja je uživo emitirana na BHRT-u, dodijeljena je bosanskohercegovačkom glumcu Igoru Skvarici. Ovom prilikom dodijeljene su i nagrade Počasno Srce Sarajeva rediteljima Alejandru Gonzálezu Iñárrituu i Pawelu Pawlikowskom.

SFF je Pawlikowskom na ovaj način odalo priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i prijateljstvo koje ga povezuje sa Sarajevom i BiH. Poljski reditelj Pawel Pawlikowski poručio je da je Sarajevo posjećivao godinama, prije rata, nakon rata i da je ono po njemu grad jakog srca.

“To je srce zaista jako, jače od ideologija, nacionalizma, različitih stvari iz historije. Ovaj festival je nešto što to oslikava”, rekao je Pawlikowski, prenosi Anadolija.

Oskarovac Alejandro Gonzalez Inarritu poručio je da je Srce Sarajeva izuzetno priznanje za njegov rad. “Pozivan sam nekoliko puta tokom godina, ali iz profesionalnih i ličnih razloga nisam mogao. Uvijek sam sanjao o tome da dođem u Sarajevo i sada taj san proživljavam. Ovdje sam sa suprugom, kćerkom i prijateljima. Ovu čast dijelim sa svojim dragim prijateljima Pawlikowskim i Danisom Tanovićem”, rekao je Gonzalez Inarritu.

Inarritu je meksički filmski producent, režiser, scenarist i kompozitor. Prvi meksički režiser koji je dobio nominaciju za Oscara za najbolju režiju i nagradu Američkog udruženja režisera za najbolju režiju – “igrani film” za svoj film “Babel” iz 2007.

Inarittu je 2015. osvojio Oscara za najbolju režiju, najbolji originalni scenarij i najbolji film za “Birdmana”. Na 88. dodjeli “Oscara” osvojio je nagradu Oscara za najbolju režiju za njegov šesti film “Povratnik”. On je treći režiser koji je osvojio dva uzastopna Oscara nakon Johna Forda i Josepha L. Mankiewicza.

Uoči svečanog otvorenja Festivala, publiku i brojne goste Sarajeva obradovala je ulična parada “Umjetnost u pokretu”, sa oko 200 umjetnika. Paradu su sufinansirale i organizacijski pomogle Općina Centar Sarajevo i JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Nakon svečanosti otvaranja svjetski premijerno se prikazuje film SIN bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović. Osim u Narodnom pozorištu, film SIN (koprodukcija BiH, Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Crne Gore) istovremeno će biti prikazan i u Ljetnom kinu Raiffeisen, a na obje festivalske lokacije publici će se predstaviti i ekipa filma. Uloge u filmu ostvarili su: Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Lidija Kordić, Hamza Ajdinović…

Povodom otvorenja Sarajevo Film Festivala u hotelu Evropa organiziran je i gala prijem za festivalske goste, a svečanost otvorenja završena je velikim vatrometom, koji je povodom otvorenja jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala sufinansirala Općina Stari Grad Sarajevo. Ukupno će biti prikazano rekordnih 270 filmova u 18 programa iz 56 zemalja. Čak 68 filmova zabilježit će svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru. U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva su 53 filma. Sarajevo Film Festival trajaće od 16. do 23. augusta, a ove godine biće održan pod pokroviteljstvo UNESCO-a.
Izvor: Agencije/balkans.aljazeera.net/sff.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.