Avgust u znaku Inicijative “Čist Vrbas”

by | 2 Septembra, 2019

Najčešći savjet koji možemo dobiti od bilo kog doktora je da više vremena provedemo u prirodi, i da je to važan sastojak dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja. Pravo mjesto za uživanje je, za neupućene, rijeka Vrbas, njene obale, brzaci i bukovi.

Eko regeta

Tokom avgusta su na Vrbasu održane dvije važne regate u okviru Inicijative Čist Vrbas. Ekološka, koja je trajala četiri dana tokom koje je prikupljeno više od 200 vreća smeća i velike količine drvnog otpada, trulih stabala i šiblja, a potom i Treća turistička regata, na dionici od Krupe na Vrbasu do Karanovca. U avanturi na plahovitom Vrbasu učestvovali su turisti i avanturisti iz grada ali i cijelog regiona, učesnici ekološke regate i predstavnici medija.

Eko regata

Zaštita Vrbasa, cijelog njenog sliva, obala i korita je, po procjenama stručnjaka izuzetno važna zbog najmanje dva razloga – zdravlja stanovništva u slivu Vrbasa, ali i turističkih i drugih ekonomskih potencijala rijeke. Prije više od 10 godina počeli su razgovori i planiranje, a od prije devet godina krenule su i prve ozbiljne aktivnosti Inicijative “Čist Vrbas” fokusirane na promociju, zaštitu i očuvanje ovog prirodnog bogatstva.

Eko regata

Rafting klub “Kanjon” proteklih godina glavni je nosilac aktivnosti, ali podrška partnera koji su od početka prepoznali značaj i svoju obavezu da se uključe je ključna za opstanak Inicijative.

Eko regata

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo kroz svoje strategije održivog poslovanja i društvene odgovornosti prema zajednicama u kojima djeluje, prva je, a zasad i jedina kompanija iz privatnog sektora koja svoju misiju odgovornosti sprovodi u djelo kroz ovo javno-privatno partnerstvo. Očuvanje vodnih resursa kroz smanjenje potrošnje vode i zaštitu voda, smanjenje zagađenja, ali i odgovorno i adekvatno odlaganje ambalažnog otpada – među vodećim su prioritetima Coca-Cole, globalno i lokalno, potvrđenih globalnom strategijom “Svijet bez otpada”, usmjerenom na različite aktivnosti i pristupe u rješavanju problema očuvanja okoline.

Uz RK “Kanjon” i Coca-Colu HBC B-H Sarajevo, Inicijativu podržavaju i drugi potpisnici “Povelje za Čist Vrbas” iz maja 2013. godine –13 lokalnih zajednica u slivu Vrbasa, resorna ministarstva oba entiteta, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost RS, te partneri projekta – UNDP-a i Vlada Japana.

RK Kanjon će ove godine predati aplikaciju za domaćina Svjetskog prvenstva u raftingu 2021, a sve aktivnosti Inicijative podrška su očekivanom uspjehu i prilici za promociju Vrbasa, Banjaluke, sporta i turizma u ovoj regiji.

Tekst i foto: PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.