Avon djevojke na trčanju: Više od 450 žena istrčalo utrku posvećenu borbi protiv karcinoma dojke!

by | 10 Septembra, 2018

Na laganoj i društveno odgovornoj trci za dame i kratkoj trci za djecu koje su se održale u okviru sarajevskog Olimpija Run Festa, učestvovalo je 450 žena, djevojaka i djevojčica te 400 mladih trkača uz odličnu zabavu

U Sarajevu je juče održana 6. trka za djevojke, žene i djevojčice pod nazivom “Avon djevojke na trčanju” te kratka i zabavna trka za djecu “Nesquik Kids Run”, s ciljem promocije zdravih životnih navika, ali i odlične zabave za sve prisutne. Trka je startala u 10 sati ispred SCC centra te vodila kroz mirno Vilsonovo šetalište gdje se okupilo čak 450 trkačica, zarazivši sve prisutne odličnim raspoloženjem i energijom.

Pobjednica ovogodišnjeg izdanja “Avon Djevojke na trčanju” je Selma Zrnić iz Atletskog kluba “Sarajevo”, koja je trku dugu četiri kilometra završila za 13 minuta i 17 sekundi, dok su drugo i treće mjesto zauzele Alma Hrnjić iz Atletskog kluba “Novi Grad” (13 minuta i 37 sekundi) te Lucia Kimani iz Atletskog kluba “Borac” iz Banjaluke koja je utrku završila za 13 minuta i 47 sekundi.

Osim zasluženog pehara za pobjednicu, tri najbolje učesnice trke nagrađene su medaljama, vrijednim poklon paketima generalnog sponzora trke, kompanije Avon, posebno dizajniranim poklonima zlatare Sofić te poklonima brenda Tupperware. Za 80 polaznica najmasovnije škole trčanja u BiH, Škole trčanja Klix, ova trka poslužila je i kao posebna proba za 12. Sarajevo Sberbank polumaraton koji će se održati 16. septembra u Sarajevu te je najbrža polaznica škole, Saida Gicić nagrađena vrijednim Garmin trkačkim satom, dok su druga i treća najbrža školarka nagrađene poklon bonovima popularnog modnog brenda Metaphysika.

Kao i svake godine, trka je imala i važan društveno odgovorni aspekt te je u sklopu višemjesečne kampanje za borbu protiv karcinoma dojke, Udruženju “Novi Pogled” iz Mostara svečano uručena donacija izdvojena iz uplaćenih kotizacija za trku, kao i vrijedan MyBrca skrining test, namijenjen za rano otkrivanje genetske predispozicije za razvoj karcinoma dojke i jajnika, poklonjen od strane kompanije BioTechnology and Genetics. Kompanija Avon, koja je generalni sponzor ove trke, već godinama aktivno djeluje u borbi protiv raka dojke, a u ovoj godini proslavila je i 15 godina postojanja u BiH.

Nakon trke za dame, organizirana je i kratka i zabavna trka za djecu, pod nazivom “Nesquik Kids Run” koja je okupila 400 dječaka i djevojčica. Svi marljivi mladi trkači i trkačice osvojili su zaslužene medalje prilikom prolaska kroz cilj kao i bogate pakete. Osim toga, najmlađi trkači su se i dobro zabavili uz maskote i animatore iz njihovih najdražih crtanih filmova, kao i odličan zabavni i muzički program u zoni starta i cilja.

“Veoma smo zadovoljni odzivom bh. trkačica, kao i najmlađih trkača koji je nadmašio naša ovogodišnja očekivanja. U narednoj godini očekujemo i preko 1.000 učesnika. Posebno se zahvaljujemo svim vrijednim partnerima projekta, ali i svim građankama i mladih trkačima koji su svojim učešćem pokazali kako žive misiju Udruženja Marathon Sarajevo, a to je promocija zdravog načina života i zdravih navika, i to od najranije dobi”, izjavio je Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon Sarajevo.

Foto: PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.