Avon donirao 45.000KM za borbu protiv raka dojke

by | 31 Oktobra, 2013

Povodom deset godina postojanja u Bosni i Hercegovini Avon nastavlja svoju najjaču globalnu humanitarnu inicijativu.

Korjenic, Harmandic, Novakovic, Memic i Dzananovic

Kozmetička kuća Avon na globalnom nivou bori se protiv raka dojke od 1992. godine, a Avon u Bosni i Hercegovini uključio se u globalnu inicijativu od 2007. godine. Od tada se u Avonovim brošurama redovno pojavljuju proizvodi namijenjeni borbi protiv raka dojke, proizvodi sa rozom vrpcom.

Prethodni projekti polučili su fantastičan uspjeh na tragu kojega Avon svoju borbu protiv raka dojke želi obogatiti i podići na sljedeći nivo: direktnim donacijama koje će omogućiti rad sa oboljelima i više sredstava tamo gdje je najpotrebnije. Donacijama od po 15.000 KM u martu ove godine Avon pomaže tri Udruge koja se bore protiv raka dojke: Aska iz Višegrada, Novi pogled iz Mostara i Una iz Bihaća.

Sredstva su odobrena na temelju konkretnih projekata Udruga i namijenjena su za cjelogodišnji rad, koji uključuje i radionice „art terapije“ za žene oboljele od raka dojke. Art terapija je dokazano vrlo uspješan vid smanjenja emocionalne boli kroz kreativni rad. Pomaže pacijenticama u njihovoj svakodnevnoj borbi protiv ove opake bolesti i donosi im nadu u bolje sutra. Sredstva su namijenjena i boljem radu u borbi protiv ove bolesti posebno u ruralnim područjima te je tako Udruga Una iz Bihaća, sredstvima doniranim iz kompanije Avon, u tu svrhu nabavila svoje prvo vozilo koje im omogućava lakšu komunikaciju i povećanje aktivnosti u ruralnim području. Udruženja Aska iz Višegrada i Novi pogled iz Mostara su svoja sredstva usmjerili u art radionice gdje su dame iz ovih društava prave divne male umjetničke radove.

U dosadašnjem radu, Avon je u svrhu promicanja zdravog života i borbe protiv raka dojke proveo i nekoliko velikih lokalnih projekata poput “Avon Šetnje za život” koja je od 2009. održana tri godine za redom. Sve navedeno rezultiralo je prikupljanjem sredstava kojima su se finansirale aktivnosti dijelenja letaka o samopregledu širom naše zemlje, doniranja mamotom aparata u vrijednosti od 100.000,00 KM za Klinički centar u Sarajevu, provedba niza edukativnih aktivnosti za ljekare i za građanke BiH.

Kao kompanija za žene, Avon svojim humanitarnim radom i konkretnim donacijama, nastoji pomoći u rješavanju problema žena u lokalnoj zajednici. Kako je rak dojke najčešći oblik raka od kojeg oboljevaju žene, a izlječiv je u preko 90% slučajeva ako se otkrije na vrijeme, jako je važno konstantno raditi na prevenciji i osvještavanju svake žene da je njeno zdravlje najvažnije. Avon je svjestan važnosti podizanja svijesti o borbi protiv raka dojke, o činjenici da je ovu opaku bolest moguće pobijediti uz veliku podršku najbližih ali i šire društvene zajednice.

Na globalnom nivou Avon je do sada donirao više od 700 miliona američkih dolara u svrhu borbe protiv raka dojke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.