Bihać postao prvi bh. grad koji ima Mural inkluzije

by | 22 Septembra, 2017

Oslikavanjem Murala inkluzije u Bihaću počela je kampanja “Svi smo mi djeca” o važnosti inkluzije djece s poteškoćama u razvoju u obrazovne i društvene procese koju provodi Organizacija Save the Children. Kampanja pod sloganom Svi smo mi djeca (#MiDjeca) usmjerena je na roditelje djece tipičnog razvoja (djece “bez poteškoća”), donosioce odluka, te širu javnost. 

Foto: Promo

“Djeca sa teškoćama, su zajedno sa umjetnicima, prolaznicima i svojim drugarima oslikali pasarelu, te smo tako pokazali pristup fokusiran na mogućnosti djece, a ne na ograničenja”, istakao je Denis Šiljak iz organizacije Save the Children.

Foto: Promo

“Mural nosi poruku da sva djeca zaslužuju jednake mogućnosti, jednaka prava na obrazovanje i uključivanje u društvo. To smo prikazali i kroz crteže – s jedne strane je dječak u kolicima koji mašta o stvarima koje bi trebale biti sastavni dio svačijeg djetinjstva – škola, igra, druženje. Na suprotnom zidu je prikazana igra djece. Ova dva zida spojena su porukom #MiDjeca. Želio bih da svako ko prolazi pored ovog murala pomisli na djecu s poteškoćama i razmisli da li svojim stavom stavlja dodatnu poteškoću pred njih”, izjavio je danas bihaćki street art umjetnik Anik Dub koji je, zajedno da kolegom Edisom Vojićem i djecom iz bihaćkog Centra za razvoj inkluzivnih praksi i OŠ “Harmani 2” oslikao mural na lokaciji pothodnika Pasarela.

TEKST: PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.