Categories Kada, gdje, s kim…

Buybook: “Dijeta u ishrani” i “Sjemena jestivih biljaka u ishrani” dva nova izdanja

Buybookova izdavačka djelatnost ovih dana postala je bogatija za dva nova naslova “Dijeta u ishrani” i “Sjemena jestivih biljaka u ishrani” autorice Azre Hadžić, docentice na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, u naučnoj oblasti: Ishrana i Tehnologija namirnica.

Untitled

Više o knjizi “Dijeta u ishrani”

Oblast Ishrane jedan je od aktualnijih problema savremenog svijeta jer se smatra osnovnim uzrokom mnogih bolesti i poremećaja osnovnih funkcija organizma. Uvođenje promjena pogrešno stečenih navika i uspostava pravilnih navika življenja dotiče se svih kategorija stanovništva bez obzira na starosnu dob, stanja organizma i trenutne ili trajne zdravstvene poremećaje. Ovakvim posljedicama izložen je najviše organizam mladih u periodi intenzivnog psiho-fizičkog razvoja. U tom uzrastu evidentiran je veliki rizik od nepravilne ishrane koja dominira kod mladih zahvaljujući tržištu prezasićenom prerađevinama industrijski proizvedene hrane.

Koncepcija knjige pod nazivom Dijeta u ishrani obrađuje jedan, ali veoma značajan segment koji može da uzrokuje mnoge negativne posljedice na stanje organizma. Osmišljena je na način da uz niz korisnih činjenica i naučno provjerenih tvrdnji, navede čitaoca da o svojoj ishrani i pristupima zdravom življenju razmišlja na odgovarajući način i donosi ispravne odluke procjenjujuči svoje vlastite potrebe.

Dr. sc. Nedžada Kosović

Više o knjizi Sjemena jestivih biljaka u ishrani:

Rukopis “Sjemena jestivih biljaka u ishrani”, autorice dr. Azre Hadžić predstavljen kroz tri glavna dijela: O ishrani; O sjemenima u ishrani i O klicama u ishrani, predstavlja vrijedan pisani materijal koji je nedostajao svim onima koji žele zdravo se hraniti i koristiti sjemena različitih biljaka koja se nalaze tu pored nas, a korištenje njihovih sjemenki nije u onolikoj mjeri zastupljeno koliko njihova nutritivna i ljekovita vrijednost to omogućava. (…) Na jedan pristupačan, savremen, na naučnim osnovama baziran način, dat je prikaz danas u svijetu najvažnijih biljnih vrsta čije se sjeme koristi u ishrani i liječenju.

Prof. dr. Drena Gadžo

1 komentar

  1. Ovakvih stručnih rukopisa nikada nije previše.Čestitke za odabir i pristup, mojoj imenjakinji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *