Danas vas pozivamo: Provozajte se tramvajem, uživat ćete

by | 6 Aprila, 2015

Postavka u tramvaju pod nazivom “Izložba na šinama” naziv je umjetničkog projekta koji danas, na Dan grada Sarajeva realizira grupa bh. umjetnika.

IMAG1617

Smisao ove izložbe je da se umjetnička postavka radova prenese iz galerijskog prostora u alternativni, u ovom slučaju bit će riječ o nesvakidašnjem prostoru za umjetničku intervenciju – tramvaju. Bit će predstavljeno oko 20 radova, a riječ je o umjetničkim formama – intervencija u prostoru, instalacija, skulptura, performans i grafika.

Ovaj “umjetnički tramvaj” 6. aprila vozit će u dva termina od 11.00 do 14.00 sati, te od 19.00 do 23.00 sata na relaciji Nedžarići-Baščaršija, a polazište će mu biti Željeznička stanica. Putnici će moći ući na svakoj redovnoj stanici te tokom vožnje pogledati ovu zaista zanimljivu izložbu. Umjetnik Damir Nikšić je kazao da će on danas glumiti konduktera u tramvaju.

Jedan od umjetnika Mak Hubjer podvlači da je 6. april najznačajniji datum u historiji Sarajeva, jer je sve što se događalo tog datuma 1945. i 1992. godine postalo simbol otpora njegovih građana svim oblicima fašizma. Ovo je, naglašava Hubjer, dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizira početak nove opsade grada.”Izložba na šinama” poklon je umjetnika građanima Sarajeva.

Izvor: drukčiji.ba
Foto: N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.