Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice u bolnici “Jelena”

by | 23 Januara, 2020

Želimo da damo svoj doprinos borbi za rano otkrivanje raka grlića materice, kada je potpuno izlječiv bez posledica za buduću majku, a ne da nam buduće majke nikada ne ostvare potomstvo i umiru u teškim mukama, kod uznapredovanog karcinoma grlića materice.

Karcinom grlića materice je bolest reproduktivnog doba; znači doba kada žene treba da rađaju i kada su najproduktivnije za društvo.

Rak grlića materice ima dobru “osobinu” da može da bude prisutan u predstadiju i do 15 godina kada se može otkriti i izliječiti upotpunosti sa malim operativnim zahvatom. A kada rak prijeđe u invaziju, liječenje je jako komplikovano sa najčešće tragičnim završetkom.

Preventivni pregledi grlića materice su PAPA test i kolposkopija. Poželjno je barem jedan od ova dva pregleda uraditi; a ako nalaz ukazuje na promjenu onda uraditi definitivnu dijagnostiku LETZZ ili biopsiju koji su 98-100% pouzdani.

Kada je reč o obolijevanju od raka grlića materice BiH se nalazi na drugom mjestu, poslije Letonije, a zatim idu Estonija, Moldavija, Srbija…

Prema statistici bolnice “Jelena” u periodu od pet godina (2015 – 2019. godine) urađeno je 10.512 papa pregleda i otkriveno 97 početnih oblika karcinoma grlića materice. Definitivnom dijagnostikom LETZZ urađeno je 584 LEZZ operacija čime je otkriveno 12 invazivnih karcinoma, 61 HSiL (gdje maligne ćelije zahvate više od polovine sluznice glića materice) i 66 LSiL (gdje maligne ćelije zahvate do polovine sluznice grlića materice). Što znači da smo dijagnostikovali 139 žena sa malignim ćelijama na grliću materice u zadnjih pet godina. Iz ovih podataka možemo zaključiti da je bolnica “Jelena” dijagnostikovala 97 malignih promjena kroz papa nalaze, a 42 pacijentice upućene su iz drugih ambulanti u bolnicu “Jelena” na definitivnu dijagnostiku (PH).

Prema nama dostupnoj statistici iz EU, koju smo dobili, u Republici Srpskoj bi trebalo svake godine da se otkrije 150 novo oboljelih, a smrtnost je 1/3 do 1/2, a to znači da svake sedmice izgubimo barem jednu ženu koja umre od raka grlića materice.

To sve može da se izbjegne preventivnim pregledima i vakcinacijom već u osnovnoj školi.

Tekst i foto: PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.