Evropska noć istraživača u BiH 2016: Crtajte, pišite, zabavite se, osvojte vrijedne nagrade!

by | 2 Septembra, 2016

Zabavite se i osvojte vrijedne nagrade u okviru najzabavnije noći nauke! Evropska Noć istraživača u Bosni i Hercegovini 2016. U saradnji sa partnerima ponosno objavljuje dva konkursa: Nagradni konkurs za najbolju pričuNagradni konkurs za najbolji crtež naših maskota Aleksa i NI-a

Najbolja priča i najbolji crtež

Evo prilike za sve od 7 do 77 godina starosti, da se umjetnički iskažu kroz crteže i priče, te osvoje i vrijedne nagrade!

Prvi konkurs, za najbolju priču na temu “Otkrijmo nepoznato” organizovan je u saradnji sa portalom www.ljepotaizdravlje.ba. Svi koji vole pisati mogu da se prijave – očekujemo vaše interesantne priče o stvarima, pojavama, životu, otkrićima koje ste doživjeli ili su (zasad) samo dio vaše mašte! Jer MAŠTA MOŽE SVAŠTA!

Nije važno koliko imate godina, 7 ili 77 – sve što treba je da nam napišete priču dužine do 100 redova i pošaljete je s vašim podacima (ime i prezime i kontakt telefon) na mail [email protected] s napomenom “Za najbolju priču” do 20. septembra 2016, kada ćemo objaviti sve pristigle radove.

Pisati možete o svemiru, pronalascima, putovanju vremeplovom, izumima ili izumu o kojem maštate (ili koji smišljate, što da ne) a koji bi svijet u kojem živimo promijenio na bolje, radovima inovatorskih sekcija (znamo da ih ima u nekim školama), o čemu god želite…

Poslije objavljivanja radova ostavljamo vam osam dana za glasanje na portalu www.ljepotaizdravlje.ba za najbolji literarni rad! Do 28. septembra moći ćete da glastate za najbolju priču, a tri autora/autorice biće nagrađene vrijednim poklonima i njihove priče biće pročitane na samoj manifestaciji 30. septembra u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Bijeljini i Goraždu.

Drugi konkurs realizuje se u saradnji sa Udruženjem “Drugi ugao” te ovim putem pozivamo sve crtače i crtačice iz Bosne i Hercegovine uzrasta od 7 do 77 godina, da se prijave na konkurs za Najbolji crtež naše maskote Aleksa i NI-a!

Vaš zadatak je da ih nacrtate kako istražuju šta god vi zamislite. Njih jednostavno sve zanima! U vašim crtežima oni mogu čitati knjige, otkrivati tajne univerzuma ili graditi vremeplov koji će ih odvesti u budućnost ili prošlost.

Crtež nacrtajte na razglednicu, jer Aleks i NI obožavaju slati i primati razglednice, te ih pošaljite na našu adresu: OXFAM, Emerika Bluma 14, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina do 20. septembra 2016.

Pristigli radovi će biti izloženi 30. septembra 2016. tokom Noći istraživača, a najbolje crtače i crtačice čekaju vrijedne nagrade.

Više o projektu “Noć istraživača”, koji se u našoj zemlji organizuje već pet godina, otkrijte na sljedećoj strani…

naslov-1Petu godinu za redom u BiH se obilježava najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, “Evropska Noć istraživača 2016” pod sloganom “Otkrijte nepoznato”.

Ove godine manifestacija se održava u petak, 30. septembra, u pet bh. gradova; Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Bijeljini i Goraždu.

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća lokalnih naučnika, inovatora i poduzetnika.
Evropsku Noć istraživača u BiH zajedničkim snagama realizuju Oxfam u Bosni Hercegovini, Institut za hidrotehniku Sarajevo, agencija Tidea, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, te Privredna komora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2015. godine održana u više od 300 gradova u 30 evropskih država. Od 2014. godine “Noć istraživača” je postala “Evropska noć istraživača” pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Pridružite nam se i OTKRIJTE NEPOZNATO!

INFO: Za više informacija o Evropskoj Noći istraživača možete posjetiti www.nocistrazivaca.ba ili facebook.com/NocIstrazivacaBiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.