Filip Ćirić: Stranci veoma dobro reaguju na moja jela

by | 19 Marta, 2014

Razgovarala: Brankica Treskavica

Njegos-i-Filip-1-frei-490x322

Filip Ćirić, suvlasnik i šef kuhinje restorana „Homa“, kojeg od ponedjeljka do četvrtka gledamo na B92 kao sudiju u serijalu „Moja kuhinja, moja pravila“, učestvovaće u panelu „Food is the new fashion” na konferenciji “Pro Femina“, koju 3. aprila u Hajatu organizuje magazin „Lepota i zdravlje“. On nam danas otkriva da je nivo razvijenoti gastronomije postao jedna od vodećih odrednica, pri izboru mjesta na koja ljudi putuju.

Ovog trenutka, Srbija sebe ne može smatrati izazovnom gastro destinacijom, jer su neozbiljni i plasman i cjelokupna organizacija našeg ugostiteljstva. Međutim, ukoliko se svi potrudimo, država stane iza te priče, a turistička organizacija sve to malo bolje predstavi – situacija se može promijeniti. Kako se to radi, možemo da naučimo u Španiji, zemlji koja se smisleno usmjerila na gastro turizam. U prvih deset restorana u svijetu, tri su španska. Ljudi prvo rezervišu mjesto u njima, pa tek onda kupuju avionsku kartu. Eto, ja ću 11. maja ići u jedan od njih, doduše na blef, pa ako uspijem… Naši glavni aduti su, do sada, bili splavovi, agresivno obučene žene i ružna tzv. etno hrana, a sve može da bude drugačije. Meni je mnogo ljepše da se ugostiteljski objekti nalaze pored reke, ukoliko je ona bitna za doživljaj, nego na njoj; te djevojke treba da se promovišu kao dame, a ne kao „splavarke“, dok bi se od tog što nudimo na tanjiru mogla napraviti stvarno dobra jela. Ja se, prije svega, trudim da ponuda u „Homi“ ima stil, smisao i evropski nivo. Mislim da to treba da svima nama bude namjera. Ne kažem da sam najpametniji, ali stranci veoma dobro reaguju na moja jela. Naravno, svako od njih i sam volim da jedem, a dok ga kreiram ne gubim iz vida da tržište određuje dokle se smije ići. U tom okviru, bitnu ulogu imaju sirovine, koje su tog trenutka dostupne. Vrlo je važno ispoštovati pisanu ponudu tj. da sve što se nalazi u „karti jela“ postoji i kao proizvod.

Program cele konferencije možete pogledati OVDJE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.