Helena Ivanov: Uvijek o svemu razmislim nekoliko puta

by | 16 Marta, 2014

Piše: Brankica Treskavica

Helena-Ivanov

Sigurni smo da svi koji prate naš sajt znaju da magazin “Lepota i zdravlje” 3. aprila u Hajatu organizuje veliku regionalnu Pro-Femina konferenciju. Teme koje smo odabrali navešće nas da se zamislimo, zabrinemo, nasmijemo, da budemo kritični i samokritični, da uporedimo navike i stavove… Da bismo djelić svega toga već sada osetili, svakog dana na portalu predstavljamo po jednog učesnika. Neki će nam otkriti dijelove svog izlaganja ili poglede na određene teme, a neki su pošli od slogana konferencije “Šta radimo dok čekamo bolja vremena”.

Danas nam Helena Ivanov, studentkinja Fakulteta političkih nauka, koja je pobijedila na Svjetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu, otkriva šta su joj sve donijele debate:

Pored fakulteta, moja velika strast je debata – argumentovana rasprava o najrazličitijim društvenim pitanjima. Mislim da me je upravo debata naučila da ne treba sjediti i čekati bolja vremena, već da mi treba da razmislimo na koji način možemo da ih stvorimo. Od početka studija aktivno debatujem sa svojim debatnim partnerom Stefanom Siridžanskim. Zajedno s njim imala sam čast da budem u finalu Svjetskog univerzitetskog debatnog prvenstva i da on i ja budemo prvi i drugi govornici u kategoriji engleski kao strani jezik, kao i da ove godine još jednom potvrdimo uspjeh sa Svjetskog prvenstva na turniru u Budimpešti. Debata me je privukla prije svega zato što sam shvatila da mogu da naučim kako da svoje misli izrazim na pravi način – koncizno, koherentno i jasno. Mislim da je to, za nekoga ko se bavi društvenim naukama, od ključne važnosti. Debata zahtijeva i veliki nivo opšte informisanosti, jer – kao što sam rekla – može se debatovati o najrazličitijim pitanjima, tako da jedan debater mora biti upućen u sva dešavanja, a mislim da je opšta informisanost nešto na čemu bi svi trebalo da radimo svakodnevno, bez obzira na interesovanja i struku. Jednostavno, moramo da razumijemo svijet u kom živimo, a to najbolje možemo uraditi kada znamo što više stvari o njemu. Na kraju, najvažnije čemu me je debata naučila jeste da uvijek i o svemu razmislim nekoliko puta, bilo da je u pitanju nešto što sam čula na televiziji ili pročitala u novinama, pa čak i kad je u pitanju moj stav o nekom pitanju. Upravo zato što nikada ne znate koju temu i poziciju ćete dobiti, morate stalno biti spremni da za sve nađete razloge za i protiv, i to na kraju postaje vaša navika. Uvijek gledate pozitivne i negativne strane, a to je dobro, jer je svaka odluka donijeta mnogo racionalnije, što vjerovatno znači i mnogo ispravnije. Pored toga, u svijetu u kom svi stalno nešto žele da prodaju ili da vam serviraju, od ključne je važnosti da stalno koristimo sopstvene mozgove i da razmišljamo.

Program cele konferencije možete pogledati OVDJE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.