Inicijativa “Odmori u BiH”: Uspješno organizovano putovanje bh. novinara u Bihać

by | 10 Augusta, 2020

U organizaciji Inicijative “Odmori u BiH“, koja ima za cilj pružiti “prvu pomoć” turističkom sektoru Bosne i Hercegovine u izazovno vrijeme pandemije, organizovano je Putovanje upoznavanja (FAM Trip) bh. medija u Bihać i okolinu, sa ciljem da se veliki potencijal bihaćke regije približi bh. javnosti. Putovanje je organizovano uz pomoć Turističke zajednice Bihaća, a grupa od petnaestak novinara i snimatelja na put je krenula “Odmori u BiH” autobusom ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Prva stanica za odmor, nakon oko tri sata vožnje, bila je Eko centar Konoba “Slapovi”, koja se nalazi na putu od centra Jajca ka Plivskim jezerima. Kako samo ime ovog Centra govori, njegova glavna atrakcija su opuštajući slapovi rijeke Plive, ali i odlična gastronomska ponuda u hladu rijeke i drveća.

Naredno odmorište bilo je Seosko domaćinstvo “Čardaklije”, nedaleko od Bosanskog Petrovca, na 30 kilometara od Bihaća. Pored etno sela sa bogatstvom različitih sadržaja i njegovih ljubaznih domaćina, “Čardaklije” su specifične i po ljubavi koju gaje prema Bosanskom brdskom konju, a prizori krda konja u slobodnoj igri predstavljaju idealnu anti-stres terapiju.

Čardaklije

Slijedila je posjeta Nacionalnom parku Una i Martin Brodu, gdje se nalazi spektakularni Milančetov buk, najveći vodopad na Uni, koji u prosjeku dostiže visinu od 63 metra. U Martin Brodu je i pravoslavni manastir Rmanj, izgrađen od unske sedre. Prvi put je podignut u 15. stoljeću, a danas predstavlja jednu od najbitnijih kulturno-historijskih atrakcija bihaćkog kraja.

Martin Brod

Prvi dan putovanja bh. medija u Bihać, u organizaciji Inicijative “Odmori u BiH”, završen je smještajem i večerom u turističkom kompleksu Natura Art. Ovaj kompleks, koji se nalazi u mjestu Lohovo, na ulazu u Nacionalni Park Una iz pravca Bihaća, u prelijepom prirodnom okruženju pruža brojne ugostiteljske sadržaje na vrlo visokom nivou.

Natura Art

Drugog dana mediji su posjetili Japodske otoke, riječne ade u naselju Račić nadomak Bihaća, povezane drvenim mostićima, a koje gledane iz zraka daju jedinstvenu sliku “srca prirode”. Zbog svoje atraktivnosti, ali i činjenice da ne raspolažu velikim smještajnim kapacitetima, Japodski otoci su i u vrijeme pandemije prilično popunjeni.

Japodski otoci

Istog dana novinari su posjetili i čuveni Štrbački buk, do kojeg se dolazi makadamskim putem kroz šumu, što predstavlja 14 kilometara dugu avanturu, nakon koje slijedi istinska nagrada – pogled na spektakularni 24 metra visok vodopad na Uni.

Štrbački buk

Uslijedio je ručak na brodici uz krstarenje Unom, u odličnom restoranu River Dock u naselju Ripač, potom posjeta Starom Gradu Sokolac, do kojeg je nedavno put asfaltiran, a koji se nalazi na brdu Debeljača, sa kojeg se pruža krasan pogled na Bihać i okolinu.

River Dock

Druge večeri putnici su bili smješteni u dizajniranom hotelu Emporium u centru Bihaća, u kojem su smještaj i ugostiteljske usluge na top nivou.

Na programu trećeg dana putovanja bio je obilazak Jotanovih otoka koji se nalaze u samom Bihaću, a gdje bi ove godine trebalo biti održano Svjetsko prvenstvu u fly fishingu (mušičarenju).

Jotanovi otoci

Potom je došla gradska tura po Bihaću, u okviru koje su novinari obišli džamiju Fethiju, Kapetanovu kulu, Muzej prvog zasjedanja AVNOJ-a, gradsku otoku sa spomenikom “Djevojka sa Une“, Gradsku kafanu “Paviljon”, koja se nalazi pokraj ostataka prve mini hidrocentrale u BiH. Pauza za ručak organizirana je u restoranu Hotela “Kostelski buk“, sa odličnom ponudom hrane i smještaja uz magičnu Unu i njene slapove.

“Odmori u BiH” autobus potom je produžio ka čuvenom zamku Ostrožac, nacionalnom spomeniku BiH, u kojem se nalazi i park skulptura nastalih u sklopu Kolonije skulptora “Ostrožac”.

Tvrđava Ostrožac

Put je dalje vodio prema pitoresknoj Bosanskoj Krupi, gdje je smještaj bio organizovan u turističkom kompleksu “Zlatna nit” nadomak grada, koji svojim posjetiteljima nudi fantastičan odmor u prirodi sa brojnim sadržajima. Nakon obilaska Zelenih otoka u samom centru Bosanske Krupe, večera je organizovana u odličnom restoranu “Amfora”.

Bosanska Krupa

Četvrtog dana putovanja uslijedio je povratak u Sarajevo, uz ručak uz krstarenje na Velikom plivskom jezeru pokraj predivnog Jajca, koje se nalazi otprilike na pola puta između Bihaća i Sarajeva.

Plivsko jezero

Podsjećanja radi, u okviru inicijative “Odmori u BiH” pokrenuta je web platforma na adresi www.odmoriubih.ba, koja promoviše bh. destinacije i nudi mogućnost kupovine ponuda za odmor u Bosni i Hercegovini.

Pliva Jajce

Podršku inicijativi Odmori u BiH odnedavno pruža i Evropska Unija u BiH, uz čiju pomoć će biti organizovana putovanja upoznavanja medija u još osam destinacija u BiH.

ODMORI NAJBOLJE, GDJE JE SRCU NAJLJEPŠE – ODMORI U BiH!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.