Intenzivne aktivnosti Hokejaškog saveza BiH za EYOF, Happy Hockey Days i svjetsko prvenstvo

by | 10 Decembra, 2018

Hokejaški savez BiH, krovni savez hokeja na ledu na nivou BiH, planira u narednom periodu brojne aktivnosti.

Od 9. do 16. februara 2019. godine se održava “Evropski zimski omladinski olimpijski festival (EYOF 2019)”, čiji su domaćini gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo. Hokejaški savez BIH je direktno uključen u kompletnu organizaciju hokejaškog turnira 6. nacija, a učesnici su hokejaši iz Rusije, Bjelorusije, Češke, Slovačke, Finske i Švicarske.

“Pripreme su odavno u toku, a HS BiH je spreman, kako kadrovski, tako i logistički, da ovaj veliki organizacijski izazov realizuje na najkvalitetniji mogući način”, rekao je predsjednik Hokejaškog saveza BiH Adnan Korić.

Uporedo se radi i na organizaciji zvaničnog testnog turnira u hokeju na ledu, koji će biti održan prije EYOF-a, u olimpijskoj dvorani Zetra. Naime, od 1. do 3. februara 2019. godine biće održan i tradicionalni turnir u hokeju na ledu, deveti po redu, pod nazivom “Happy Hockey Days” i to za kategorije mladih U8, U10 i U14.

Turnir selekcija U14, će biti zvanična, službena organizacijska provjera pred EYOF. Na turniru kategorije U14 će se takmičiti slijedeće ekipe: “Jesenica” iz Slovenije,”MAC Budapest” iz Mađarske, “Mladost” iz Hrvatske i ekipa domaćina “Vukovi” Sarajevo iz BiH. Takmičenje će se održati po svim zvaničnim pravilima EYOF-a odnosno IIHF-a (Svjetska hokejaška federacija).

U kategorijama U8 i U10 se očekuje učešće više od deset klubova iz regiona: “Crvena Zvezda”, “Partizan”, “Mladost”, “MAC Budapest”, “Jesenice”, “Bled” , NS “Stars”, “Vojvodina”, “Spartak” i drugi. Od bh. hokejaških klubova za sada su učešće potvrdila tri kluba iz Sarajeva: Hokejaški klub “Vukovi” , Hokejaški klub “Medvjedi” i Ženski hokejaški klub “Lavice”. Ovaj popularni regionalni turnir za djecu će, u svom devetom izdanju, imati pravu svečanu olimpijsku atmosferu.

“Kada je u pitanju hokejaška seniorska reprezentacija, uveliko traju pripreme našeg odabranog tima za nastup na svjetskom prvenstvu treće kvalifikacijske divizije, koje će se održati od 31. marta do 6.aprila 2019. godine u Abu Dabiju”, rekao je Korić.

Hokejaški savez BiH je sklopio ugovor sa Hokejaškim klubom “Vukovi” u čijem je vlasništvu novo klizalište na otvorenoj pisti Zetre, pa naši reprezentativci imaju sjajne uslove, za razliku od prethodnih godina, za pripremu za svjetsko prvenstvo.

Tekst: PR Foto: Thinkstock

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.