“Jedinstvena generacija” – projekat posvećen djeci bez matičnih brojeva

by | 5 Juna, 2013

Zakon o matičnom broju BiH još nije donesen, a djeca rođena nakon 12. februara ove godine formalno-pravno ne postoje. Naši tek rođeni sugrađani i sugrađanke trenutno nemaju zdravstvenu knjižicu, a njihove majke nisu u prilici da ostvare nijedno pravo koje inače imaju porodilje. Kako bi se, bar na neki način, prevazišla nastala situacija, Bulb Art studio iz Sarajeva odlučio je pokrenuti Facebook kampanju pod nazivom “Jedinstvena generacija”.

Ukoliko ste roditelj, brat, sestra, tetka ili jednostavno poznajete dijete koje nema matični broj, pridružite se Facebook stranici Bulb Art studija, gdje ćete biti u prilici da, kroz interaktivni sadržaj, ovu stranicu učinite ugodnim mjestom za druženje, ali i da pokažete fotografiju vašeg mališana. Vaš zadatak je da na stranicu postavite fotografiju vašeg djeteta (ili pak fotografiju njegovog otiska prsta ili rukice ukoliko ne želite dijeliti fotografiju), te napišete njegovo ime i prezime i komentar zbog čega je baš on jedinstven. Kampanja je počela 23. maja i trajaće dok se ne donese Zakon o matičnom broju BiH.

Fotografija kao medij ovim činom daje identitet “jedinstvenoj generaciji” i odnosi pobjedu nad postupkom svih institucija koje su odgovorne za nastale probleme.

“Naši najmlađi sugrađani imaju pravo na vakcinaciju i pedijatrijski pregled, ali samo u okvirima naše države, i pritom ne mogu napustiti BiH. S privremenim matičnim brojem mogu biti primljeni u domove zdravlja i to je otprilike najdalje dokle mogu dobaciti kad je riječ o ostvarivanju osnovnih ljudskih prava”, istakao je sarajevski fotograf Jasmin Šaković, osnivač Bulb Art studija i ponosni otac dvoje djece.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.