Jubilarno, 600. izdanje showa “Lonci i poklopci” ove nedjelje na OBN-u!

by | 21 Septembra, 2017

Jubilarno 600. izdanje najdugovječnijeg kulinarskog showa u BiH “Lonci i poklopci” biće emitovano ove nedjelje (24. septembar) od 13 sati na OBN Televiziji!

Vjeko Kramer u jubilarnoj 600. epizodi showa “Lonci i poklopci” sprema nova izvrsna jela!

S obzirom na dugovječnost, ovaj show je, čini se, opravdao vaše povjerenje te će u tom ritmu nastaviti i ove sezone. Smjenjivaće se jednostavni i zahtjevni recepti, ali i oni koji obilježavaju godišnje doba u kojemu se određena emisija emituje.

…jelovnik će biti svečarski!

Za početak jeseni ove godine Vjeko Kramer je spremio recepte koji mogu biti i svečarski.

Prvi na meniju će se naći izdržljivi i ukusni poriluk i to spremljen u obliku musake.Ćureće ćufte najjednostavnije su jelo ove nedjelje, a nećete imati puno muke ni oko pirea od slatkog krompira. Nešto složenija je priprema slaganih tufahija, ali kada probate konačni rezultat shvatićete kako je ova slastica vrijedna svakog truda.

Foto. OBN PR

MUSAKA OD PORILUKA

800 g krompira
½ kg prase
2 jajeta
250 g ribanog sira
2 dl vrhnja za kuhanje
sol i biber
Vegeta
maslinovo ulje
peršunov list

Krompir skuhati u ljusci pa oguliti te nasjeći na ploške. Prasu očistiti pa nasjeći na kolutiće i popržiti na maslinovom ulju, posoliti, dodati biber i vegetu. Jaja umutiti te im dodati vrhnje za kuhanje i začiniti solju, paprom i vegetom. U nauljenu vatrostalnu posudu na dno složiti ploške krompira pa na njih staviti svu prasu i posuti je ribanim sirom. Na vrh staviti krompir i sve preliti umućenim jajima. Peći u već zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.

Slagane tufahije – slastica vrijedna truda!

SLAGANE TUFAHIJE

5-6 jabuka
3-4 kruške
½ kg šećera
1 l vode
200 g mljevenih oraha
200 g sjeckanih badema
½ kg suhog voća – grožđide, kajsije, brusnice, datulje, smokve, šljive
slatko vrhnje

Jabuke i kruške oguliti i pažljivo odvojiti sjemenke, nasjeći na ploške. Polovinu oraha i badema samljeti, a drugu polovinu sitno nasjeckati. Suho voće sitno nasjeckati. Pomiješati mljevene i sjeckane orahe i bademe sa sjeckanim suhim voćem i tu smjesu koristiti kao nadjev za posipavnje između redova voća. U tepsiji na dno služiti red jabuka i kruški nasječenih na ploške pa posuti nadjevom, pa šećerom, pa opet red ploški pa nadjev dok ne potrošimo sve sastojke. Završite redom ploški jabuka i kruški, prelijte vodom i zapecite u pećnici oko 30 minuta na 180°C. Poslužiti ohlađeno dekorisano tučenim slatkim vrhnjem.

Detalj u znaku jubileja!

ĆUREĆE ĆUFTE

700 g mljevene ćuretine
1 jaje
100g kuhane riže
1 glavica crvenog luka
2 čena bijelog luka
paradajz sos
1 kašika brašna
malo ulja
temeljac
bosiljak
vegeta s biberom

Luk, crveni i bijeli, očistiti i usitniti pa popržiti na malo ulja i izmiksati tako da dobijemo pastu. U mljeveno meso umiješati jaje, kuhanu rižu, pastu od luka i začiniti vegetom s biberom. Od dobijene smijese praviti kuglice i popržiti ih na ulju sa svih strana. Popržene kuglice prokuhati u sosu od paradajza koji smo napravili tako da na malo ulja popržimo brašno pa ga zgusnemo temeljcem i ukuhamo paradajz sos i začinimo bosiljkom.

Foto: OBN PR

PIRE OD SLATKOG KROMPIRA

1 kg batata i 3 mrkve
1 glavica bijelog luka
1 dl mlijeka
50 g maslaca
muškatni orašćić
Vegeta s biberom

Mrkvu ogulite i nasijecite na koce pa je skuhajte u slanoj vodi, 10-ak minuta prije kraja kuhanja dodajte batat kojem je potrebno manje vremena da se kuha nego mrkvi. Kuhano povrće propasirajte uz dodatak mlijeka, maslaca i malo maslinovog ulja na kojem smo skuhali češnjak, pa začiniti muškatnim oraščićem i vegetom s biberom.

TEKST I FOTO: PROMO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.