Južni vetar: Sarajevska premijera za koju se tražila karta više

by | 5 Novembra, 2018

Srbijanski akcioni triler Južni vetar, reditelja Miloša Avramovića naprosto je oduvao i pobrao sjajne kritike, kako u matičnoj zemlji, tako i u BiH, tačnije u Sarajevu gdje je 02. novembra u multipleksu kina Cinema City održana premijera kojoj je prisustvovao i dio sjajne glumačke ekipe.  U Srbiji je film napravio pravu pometnju, te za kratko vrijeme postao najgledaniji kino hit i tema skoro svih medija. Južni vetar je samo u prvoj sedmici prikazivanja pogledalo 150.000 ljudi, a prema trenutnim statistikama taj broj se popeo na 200 hiljada i to s tendencijom vrlo brzog rasta, obzirom da su premijere već najavljene i u mnogim evropskim gradovima.   

Da je ovo filmsko ostvarenje već postalo hit i u našoj zemlji govori i činjenica da se za sarajevsku premijeru tražila karta više, ali i to da su već i redovni termini prikazivanja svi rasprodati. Kino sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a među publikom su se nakon završetka filma mogli čuti i vrlo pozitivni komentari, kako za produkciju, glumce, tako i za tematiku filma koja je zapravo refleksija današnjeg društva i stanja u kojem se nalaze sve tranzicijske države. Producent Miloš Avramović jeste napravio film u čijem je fokusu kriminal i korumpiranost društva, ali je zapravo želio predstaviti suštinu koja stoji iza toga, a to je porodica. Kroz cijeli film se zapravo provlače porodični odnosi i producent je upravo kroz tu prizmu želio dokazati i pokazati koliko stvari i loših izbora se dešava zbog porodice, ali i koliko se zbog nje vrijedi žrtvovati. Film oslikava situaciju koja danas vlada kako u Srbiji, tako i u BiH, i u kojoj su najčešći akteri mlađe generacije kojima su nametnuti pogrešni uzori, oni koji su legalni i nedodirljivi, oni koji imaju vlast, moć, novac, djevojke, brza auta… Nestabilna i loša ekonomska i privredna situacija dovode do očaja, uništavaju cijele porodice, a njihove “mlade” otimaju iz sigurnog gnijezda, te ih vode kroz mračne tunele beznađa i ništavila nudeći samo svoje mrvice kao kompenzaciju za sve loše što moraju proći na putu odrastanja. Slika ‘90-ih koja je još uvijek, nažalost, aktuelna.

Film Južni vetar vjerodostojno prikazuje taj mračni put na kojem se jedino svjetlo nade nazire pod okriljem porodice i upravo tako Miloš Avramović i završava svoju priču, izborom mladog Petra Maraša da se vrati onome od čega je pobjegao. Sjajan film, odlična glumačka postava, vjerodostojno ispričana priča, produkcija dostojna holivudskoj, sve su ovo razlozi zbog kojih ovaj film pretenduje da postane bestseller i da puni kino dvorane širom Evrope.

Na sarajevskoj premijeri uz producenta Miloša Avramovića, pojavili su se i Miloš Biković koji je igrao glavnu ulogu Petra Maraša, Jovana Stojiljković u ulozi njegove djevojke Sofije, Miodrag Radonjić u ulozi Baće, te Luka Grbić, Slaviša Čurović, Aleksandar Gligorić i Miloš Petrović Trojpec. Atraktivni i mladi glumac Miloš Biković odlično je odradio povjerenu mu ulogu i ženski dio publike složio se da mu lik mafijaša zaista sjajno stoji, pa i ne čudi što je na samom ulasku u kino bio opkoljen damama koje su željele da se fotkaju sa njim. Iako je, vjerovatno zbog ruskog utjecaja i možda predugog boravka u Moskvi, pomalo hladan i previše ozbiljan, ipak je neosporno da je riječ o vrlo dobrom glumcu koji se s lakoćom nosi sa svakom transformacijom i koji ulogu ne igra nego je doživljava.  Uz njega zapaženu ulogu imao je i mladi Miodrag Radonjić koji se u filmu pojavljuje u ulozi Petrovog druga Baće koji je mlad ostao bez roditelja i kojem je ulica drugi dom, ali koji je uz to i vrlo duhovit, simpatičan i šmekerski nabrijan da je “velika faca”.  Uz veliki respect prema mladim glumcima koji su odlično iznijeli svoje uloge i cijelu priču, ne možemo da ne pomenemo i bardoe filmske kinematografije koji su cijelom projektu dali težinu i ozbiljnost, Dragana Bjelogrlića u ulozi automafijaša Cara, Srđana Todorovića u ulozi mafijaša Janija, Bogdana Diklića u ulozi Petrovog oca, Aleksandra Berčeka u ulozi Crvenog, te pokojnog Nebojšu Glogovca u ulozi mafijaša Goluba, kojem je ovo bila posljednja uloga. Bravo za producenta, bravo za sjajnu glumačku ekipu, bravo za projekat koji je ujedinio regiju. Doživljaj filma upotpunjuje i odlična muzika koju specijalno za Južni vetar potpisuju produkcija Bassivity, kao i trenutno vrlo popularna generacija rap i hip-hop izvođača kao što su Slobodan Veljković Coby, Rasta, SenidaH i Mili. Riječ je o muzičarima koji su svako na svoj način osjetili i dan danas nose posljedice tih ‘90-ih godina, ali koji su upravo zahvaljujući svojim izborima danas tu gdje jesu i uživaju ogromnu popularnost. 

Ukratko o filmu: 

U životu Petra Maraša, pripadnika beogradske automobilske mafije, stvari počinju da dobijaju smisao. Napušta roditeljski dom i sa dugogodišnjom djevojkom Sofijom se useljava u svoj novi stan. Klan čiji je pripadnik, a kojim upravlja iskusni Car, dobro radi. Posao je uigran, novca ima dovoljno za sve, a policija im ne pravi probleme. Sve će se to promijeniti kada se Maraš slučajno zamjeri brutalnom narko klanu…

Piše: Ines Kunovac 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.