“Karnevalske majske večeri” najavljuju novo budvansko ljeto

by | 16 Aprila, 2018

“Karnevalske majske večeri” koje se u crnogorskoj prestonici turizma, Budvi, obilježavaju od 29. aprila do 6. maja najbolji su uvod u nezaboravnu ljetnu sezonu koja će i ove godine turistima ponuditi pregršt sadržajnog programa i zabave.

Turistička organizacija Budva uz podršku nevladinih organizacija i lokale samouprave za sve goste budvanske rivijere pripremila je raznovrstan program tokom prve sedmice maja, pa se na ulicama Budve očekuje veliki broj turista iz svih krajeva svijeta.

“Karnevalske majske večeri su ideja koja se rodila u smislu produženja karnevalskih priredbi koje vrlo uspješno organizujemo već 17 godina i vidimo da je odziv vrlo velik i da nam dolazi veliki broj gostiju kako iz regiona tako i iz Crne Gore. To je jedan od glavnih razloga zašto smo sada odlučili da to napravimo na malo drugačiji način, odnosno da produžimo trajanje karnevala i da ove godine ‘Karnevalske majske večeri’ traju sedam umesto dosadašnja tri dana”, ističe direktor Turističke organizacije Budva Mladen Franović.

U okviru prva dva dana manifestacije “Karnevalske majske večeri” sve turiste zabavljaće crnogorski pop izvođači, a prava karnevalska zabava počinje 1. maja tako što će maske tradicionalno Abrumom, koji je drugi naziv za poziv na karneval, da pozovu građane i turiste Budve na feštu.

Naime, kako tradicija nalaže, predstavnici NVO “Feštađuni”, osnivači karnevala, uz podršku grupa iz Italije i Hrvatske na veliku međunarodnu feštu te večeri će pozvati starograđane i ugostitelje iz neposredne okoline. Program će se nastaviti na trgu ispred Starog grada nastupima samba plesačica iz novosadskog “Mantock” centra i benda “The grupa” iz Budve.

Zbog jedinstvenog događaja koji se ove godine obilježava u Budvi organizatori pozivaju turiste širom regiona, posebno iz Bosne i Hercegovine da budu dio međunarodnog karnevala koji, kako navode, na svojevrstan način obilježava početak ljetne turističke sezone u Budvi.

Inače, velika međunarodna turistička povorka koja se ove godine održava pod nazivom “Prava ljubav nikada ne promaši” budvanskim ulicama će krenuti 2. maja od 20 sati.

Očekuje se preko 1.200 učesnika iz zemalja regiona, Ukrajine, Rusije, Italije, Moldavije, Albanije, a i ovoga puta predvodiće ih Gradska muzika Budve i mažoretke.

U cilju promocije još jednog nezaboravnog ljeta u Budvi, kao i organizovanja dodatnih dešavanja koja bi privukla što veći broj posjetilaca u periodu predsezone, posebno organizovanih grupa, koje će prema najavama hotelijera tih dana boraviti u Budvi, Turistička organizacija opštine Budva pripremila je i niz događaja na glavnom gradskom trgu sve do 6. maja . Tako da je sedmodnevni program karnevala obogaćen raznim manifestacijama, poput, defilea folkornih društava i folkornih igara, a noćni program je obogaćen koncertima.

“Spremni smo da dočekamo sve goste i Budva će biti puna. Mislim da je ovo pun pogodak i da ćemo napraviti pravu stvar. Ostaje nam samo da nas vrijeme posluži, sve ostalo će biti vrhunski kvalitetno”, uvjerava Franović.

Za dobru zabavu na ovogodišnjem Međunarodnom turističkom karnevalu će se pobrinuti i brojne regionalne muzičke zvijezda kao što je Toni Cetinski koji će sve turiste i posjetioce zabavljati 5. maja u Budvi.

Ni najmlađi posjetioci karnevala neće biti zapostavljeni, jer je posljednji dan karnevela rezervisan upravo za njih. Naime, dječija karnevalska povorka kreće 6. maja ispred hotela Budva, a nakon toga sve klince i klinceze će zabavljati dječiji hor “Dječiji hor D-moll”.

Podsjećamo, da je budvaski karneval počeo prije 17 godina sa idejom da se u Budvu vrati dio nekadašnjih običaja, jer su “maškaranja” bila prisutna i prije Drugog svjetskog rata, ali je zbog rata, ova tradicija prekinuta.

Osim toga, Abrum, odnosno,poziv na karneval je autentični budvanski običaj, nastao zbog primorskog izraza “brumanje” koji primorci koriste kada mame ribu. Tako da prvo veče karnevala, organizatori fešte idu od kuće do kuće i pozivaju građane da im se pridruže u velikoj međunarodnoj povorci, koja ove godine, traje sedam dana.

Hoteli spremno dočekuju goste Hoteli na budvanskoj rivijeri spremno dočekuju turuste, a cijena punog pansiona u zavisnosti od kvaliteta smještaja i lokacije iznosi od 29 evra do 35 evra. Većina hotela je za prvomajske praznike omogućila besplatan boravak za djecu do 12 godina uz pratnju starijih osoba.

Foto: Promo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.