Kratkofil plus počinje večeras!

by | 22 Jula, 2014

Na banjalučkoj tvrđavi Kastel večeras počinje 8. međunarodni filmski festival “Kratkofil plus”, na kojem će biti prikazan 31 film iz 25 zemalja, uključujući dva iz BiH.

kraktofil

Darija Buzaković, direktorica festivala, izjavila je da “Kratkofil”, uprkos teškim situacijama koje su pratile organizaciju, od uništavanja audio i video opreme u poplavama do pomjeranja datuma, nije izgubio na kvalitetu programa.

U slučaju kiše, sve projekcije najavljene za Otvoreno kino “Kastel” biće pomjerene u prostorije Gradskog pozorišta “Jazavac”.

Osim takmičarskog dijela, koji obuhvata kratke filmove, na festivalu će u revijalnom dijelu biti prikazana dva dugometražna filma: američki “Ping-pong ljeto”, koji je režirao Michael Tully, i “Pogrebnik” Dragana Nikolića iz Srbije.

Festival će biti otvoren premijernim prikazivanjem filmova snimljenih u okviru projekta “Kratkofil junior”, koji je podržao UNICEF.

“UNICEF je podržao festival u okviru kampanje ‘Govorimo o mogućnostima’, koja podrazumijeva aktivno učešće djece sa smetnjama u razvoju. Djeca su imala priliku da se upoznaju s procesom pisanja i rada na scenariju, mogućnostima kamere, režijom, samim snimanjem i montiranjem filma. Imali smo 18 učesnika, odnosno djecu od devet do 15 godina. Tema je bila ‘Priroda i duh’, a napravili su tri kratka filma”, navela je Dušica Ilić, koordinatorka programa “Kratkofil junior”.

Osim projekcija na tvrđavi Kastel, najavljen je i prateći program, koji će se održati u prostorijama Doma omladine. U sklopu pratećeg programa, za 23. jul u 19 sati zakazana je promocija knjige Dejana Ognjanovića “Zavodnik”, kao i master class u četvrtak 24. jula u 19 sati, koji će održati Jovana Nikolić iz produkcijske kuće “Prababa” iz Beograda.

Drugog i trećeg festivalskog dana biće prikazani i jednominutni filmovi snimljeni u okviru kampanje “Shvatite nas ozbiljno – govorimo o mogućnostima”, koju realizuje NVO “Genesis Project” u partnerstvu sa UNICEF-om, USAID-om i Delegacijom Evropske komisije u BiH.

Festival se završava u četvrtak 24. jula, kada će biti dodijeljena velika nagrada festivala, nagrada za najbolji regionalni film, nagrada publike i specijalna priznanja žirija koji čine stručnjaci iz filmske umjetnosti Eva Pa, Elin Benet i Miloš Milošević.

Organizatori su posebnu zahvalnost iskazali Ambasadi SAD-a u BiH i Kancelariji specijanog predstavnika EU u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.