Lonci i poklopci: Novi recepti za ukusna i zdrava jela

by | 21 Oktobra, 2016

Kulinarski show OBN televizije “Lonci i poklopci” u nedjelju 23. oktobra donosi nove recepte za ukusna i zdrava jela.

Nedjeljno druženje uz Vjeku Kramera i nutricionisticu Marizelu Šabanović

Nedjeljno druženje uz Vjeku Kramera i nutricionisticu Marizelu Šabanović

Vjeko Kramer i Marizela Šabanović, nutricionistica iz Tuzle, savjetuju da i ove jeseni na meniju obavezno pronađete i mjesta za tikvu. S obiljem dragocjenih ljekovitih sastojaka, tikva je nezaobilazna namirnica.

Danas se jede u čitavom svijetu, od nje mogu da se pripremaju i slana i slatka jela, može da se jede živa, dinstana, pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utiče i svježe cijeđen sok.

vjeko1

Vjeko je odlučio da 522. emisiju započne pripremom pekmeza od tikve, zatim će pripremati gljive na puri, a za kraj će pokazati kako da pripremite ukusnu grillovanu piletinu sa salatom od palačinki.

Kako da se hranite u određenom godešnjem dobu možete da saznate na stranici www.nutricionizam.ba – a vodi je Marizela!

PEKMEZ OD TIKVE

pekmezrecept1 tikva
1 kg šljiva; 1/2 kg jabuka; 1/2 kg krušaka; 1/2 kg dunja
100 g đumbira i 1 mahuna vanilije
1 kg šećera

Tikvu, voće i đumbir očistiti, usitniti, staviti u lonac, pošećeriti; dodati 1 dl vode i kuhati oko sat vremena dok tikva omekša, a voće se počne raskuhavati. Začiniti vanilijom i izmiksati štapnim mikserom pa miješati još nekoliko minuta. Staklenke oprati, dobro osušiti i zagrijati u rerni pa ih tople puniti toplim pekmezom i odmah zatvarati poklopcima koje smo prethodno isto tako oprali i dezinfikovali kipućom vodom.

GLJIVE NA PURI

250 g kukuruzne krupice
1/2 kg mješavine gljiva
200 g cherry rajčica; 1 crvni luk; 3-4 češnja češnjaka
200 g mozzarelle
peršunov list
sol i papar
ulje
Vegeta

Skuhati malo gušću puru na vodi začinjenoj vegetom u koju smo dodali malo maslaca i izliti je u okrugli kalup da se ohladi. Izdinstati sitno sjeckani luk na malo ulja i dodati gljive sječene na rezance. Začiniti solju, paprom, vegetom i češnjakom te peršunovim listom. Gljive rasporediti na podlogu od pure. Na vrhu rasporediti polovine cherry rajčica i mozzarellu i zapeći 10 ak minuta u rerni dok se sir ne otopi.

GRILLANA PILETINA SA SALATOM OD PALAČINKI

salata1/2 kg piletine
10-ak palačinki
200 g travničkog sira
3 rajčice; 1 krastavac; 1 paprika; 2 ljubičasta luka
maslinovo ulje i  limunov sok
peršinov list
Vegeta

Piletinu marinirati u grill mješavini barem dva sata. Povrće isjeckati na kockice i pomiješati, začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem. Palačinke zarolati i isjeći na trakice. Umiješati u salatu. Ostaviti da se marinira u hladnjaku. Piletinu izgrilati na grill tavi i poslužiti uz salatu.

TEKST I FOTO: OBN PR

Komentar(1)

  1. Ako sam razumjela, Veljko, ti si jedna duša od čovjeka. Od skoro imam program gdje te mogu gledati. Hvala dragom Bogu što postojiš. Imaš divne recepte i ti kao osoba si divana. Pozdrav iz Beograda.
    Dusica Francesko penzioner.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.