“Lonci i poklopci”: Vjeko kuha specijalitete s tajnim sastojcima…

by | 25 Januara, 2018

Vrijeme karnevala traje, pa je atmosfera u kulinarskom showu “Lonci i poklopci” upravo takva! Zima je još na našoj polutki pa je i hrana tako koncipirana. Vjeko će zato u 618. emisiji spremiti specijalitete koji vam djeluju poznato, ali imaju tajni sastojak koji im daje posebnost.

Vjeko sprema nove delikatese ove nedjelje od 13 sati!

Priča će dobiti svoje obrise kada pogledate samu emisiju (28. januara od 13 sati), ali do tada je dovoljno da znate imena jela i recepte. Kruh sa suhim mesom i ajvarom, teletina u kikirikiju, zapečeni krompir ili salata od teletine i poriluka, obogatiće vaše zimske ručkove na karnevalski maštoviti način.

KRUH SA SUHIM MESOM I AJVAROM

Potrebno je:

300 g bijelog brašna
300 g integralnog brašna
suhi kvasac
malo šećera
½ dl ulja
1 dl mlijeka
2 dl vode
300 g suhog mesa
2 kašike ajvara
mješavina sjemenki

Priprema: U mlaku vodu dodamo malo brašna i šećera te suhi kvasac pa pustimo da se zapjeni i na taj način dobijemo kvaščevu vodu. Tijesto za kruh umijesimo tako da pomiješamo brašna pa dolijemo kvasčevu vodu i ulje, i zatim dodamo sitno sjeckano suho meso i ajvar, pobrašnimo zdjelu i tijesto ostavimo da se diže na toplom mjestu. Kada udupla volumen premijesimo ga i oblikujemo štrucu, premažemo brašnom ostavimo opet da se diže u namašćenoj tepsiji, pa ga pečemo nešto manje od sat vremena na oko 180°C. Po želji možete premazati umućenim jajetom i posuti sjemenkama.

TELETINA U KIKIRIKIJU

Potrebno je:

700 g teletine
1 kašika kikiriki maslaca
100 g prženog kikirikija
100 g kiselih krastavaca
150 g pileće jetrice
2 kuhana jajeta
kurkuma i korijander
peršunov list
sol i biber
ulje
teleći temeljac
Vegeta

Priprema: Teleće odreske nasijecite na štapiće i marinirajte u Vegeti, soli i biberu oko dva sata, pobrašnite i prepržite na malo ulja sa svih strana dok ne porumene. Za to vrijeme skuhajte pileću jetricu, ohladite i nasjecite na kockice kao i kuhana jaja, a kisele krastavce naribajte. Kada teletina porumeni pospite je kašikom brašna i popržite dok i to brašno malo ne porumeni pa dodajte usitnjenu pileću jetricu, kuhana jaja i krastavce. Pomiješajte teleći temeljac, kikiriki maslac, kurkumu i korijander pa prelijte teletinu, dodajte krupnije nasjeckani prženi kikiriki i dinstajte dok se umak ne zgusne. Na kraju začinite sitno sjeckanim peršunovim listom.

ZAPEČENI KROMPIR

Potrebno je:

1 kg krompira
300 g kuhanog špinata
3 dl bešamela
2 ljubičasta luka
200 g ribanog sira
mješavina sjemenki
krušne mrvice
maslac

Priprema: Krompir skuhati u ljusci, oguliti i isjeći na krupnije kocke. Ljubičasti luk popržiti na malo maslaca. Pomiješati krumpir, prženi luk i ocijeđeni kuhani špinat pa sve povezati bešamelom. Tepsiju namazati maslacem i posuti krušnim mrvicama i sjemenkama pa složiti krompir s povrćem i posuti ribanim sirom, mješavinom sjemenki i krušnim mrvicama. Peći na 180°C oko 30 minuta.

SALATA OD TELETINE I PORILUKA

Potrebno je:

½ kg kuhane teletine
½ kg poriluka
½ kg kuhanog krompira
4 kuhana jajeta
150 g svježeg sira
1 kašika majoneze
1 kašika tahina
peršinov list
sol i papar

Priprema: Kuhanu teletinu iskidati na rezance. Ohlađeni kuhani krompir u ljusci, oguliti i nasjeći na ploške kao i kuhana jaja. Poriluk očistiti i nasjeći na tanke kolutiće. Pomiješati krompir, teletinu, kuhana jaja i poriluk pa im dodati sir, začiniti solju, biberom i usitnjenim peršunovim listom te sve povezati majonezom i tahinom.

TEKST I FOTO: OBN PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.