Categories Kada, gdje, s kim…, PROMO

Mliječni proizvodi – užitak za svakoga!

Zbog svoje visoke prehrambene i biološke vrijednosti mlijeko je rangirano među važne namirnice u uravnoteženoj prehrani. To je prirodni izvor visoko vrijednih bjelančevina i dobro iskoristivog kalcijuma.

Foto: Promo

A zašto naše tijelo treba te hranljive tvari? Proteini su važni za razvoj, rast i obnavljanje ćelija i tkiva. Mliječni proteini sadrže sve vitalne aminokiseline koje naše tijelo mora dobiti iz hrane. Kalcijum je potreban za održavanje zdravih kostiju i zuba. Za prevenciju osteoporoze u starijoj dobi vrlo je važno da učvrstimo jake kosti u ranoj dobi. Vitamin D u mlijeku ubrzava apsorpciju kalcijuma, pa naše tijelo kalcijum iz mlijeka može dobro iskoristiti.

Mlijeko takođe sadrži i druge prirodne i korisne hranjive tvari koje su prisutne u idealnoj kombinaciji. Fermentisani mliječni proizvodi, kao što su razni jogurti i kefir, blagotvorno djeluju na probavu i pomažu u održavanju zdrave crijevne mikroflore, izvrsnog su ukusa i primjerni za uživanje kod svih uzrasta. Doručak, ručak, ukusan desert nakon ručka ili lagana večera – izbor je raznolik, hranjiv i ukusan.

Uživajte u mliječnim proizvodima! Prijatno!

TEKST: PR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *