Mlijeko i mliječni proizvodi – jedno veliko DA!

by | 1 Oktobra, 2018

Moderna medicina svrstava mlijeko i mliječne proizvode u grupu kompletne ili funkcionalne hrane. Zašto je to tako? Oni sadrže veliku količinu vitalnih hranjivih tvari, poput proteina, kalcijuma i nekih vitamina, te imaju jako važnu ulogu u izgradnji zuba, mišića i kostiju. Izuzetno je važno da djeca i adolescenti konzumiraju dovoljnu količinu mlijeka i mliječnih proizvoda, jer u ovoj fazi tijelo raste i dobija oblik. Kod starijih osoba, mliječni proizvodi daju značajan doprinos prevenciji osteoporoze.

Foto: Promo

Foto: Promo

Iako mlijeko sadrži oko 87% vode, izuzetno je bogato proteinima, mineralnim solima i sadrži niz važnih vitamina. Među mineralima, najviše je kalcijuma, koji je važan za rast i razvoj tijela – ali kada je kalcijuma premalo u tijelu, to može dovesti do usporavanja rasta. Proteini u mlijeku i mliječnim proizvodima izvor su vitalnih aminokiselina koje zajedno sa kalcijumom igraju ključnu ulogu u izgradnji kostiju.

U uravnoteženoj ishrani vrlo je važno da je u jelovniku uključeno i mlijeko i mliječni proizvodi kao što su sir i razni fermentirani mliječni proizvodi, što može imati dodatne povoljne učinke na naše tijelo. Uz proteine, kalcijum, jogurt, kiselo mlijeko i kefir također sadrže bakterije, mliječne kiseline koje mogu biti korisne za probavu.

Tekst: PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.