Na prepunom Kastelu otvoren Kratkofil Plus u Banjaluci

by | 25 Jula, 2013

U prepunoj Ljetnoj pozornici tvrđave Kastel sinoć je otvoren sedmi po redu Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus. Festival je započeo zanimljivim scenskim nastupom praćenim videom koji nas je podsjetio na kultne filmove, nakon čega je prikazan prvi blok takmičarskih filmova koje je publika pozdravljala aplauzima.

IMG_5151

Posjetioce je prije početka prikazivanja filmova pozdravio i gospodin Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Festival je zvanično otvoren filmom Harry Dean Stanton: Djelimično fikcija koji je prikazan u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH.

IMG_5195

Harry Dean Stanton: Djelimično fikcija bi se mogao opisati kao portret jednog čovjeka, doveden gotovo do savršenstva. Ovo je portret jednog glumca koji nikada nije postao zvijezda u standardnom smislu te riječi, ali je ipak je uspio da stekne divljenje i poštovanje filmskih stvaralaca.

IMG_5216

Sandra Josović, izvršna direktorica festivala rekla je ove godine bilo jako teško organizovati Kratkofil Plus, jer se radilo sa najmanjim budžetom i više nije realno raditi u tim okvirima.
„Međutim, ipak smo sretni da smo uspjeli da organizujemo i sedmo izdanje festivala. Kastel je večeras prepun što nam jako mnogo znači imajući u vidu činjenicu da smo uveli naplaćivanje ulaznice od 1 KM, a nadamo se da će publika dolaziti na sve ostale projekcije tokom narednih dana“, rekla je Josovićeva.

Podsjetila je da je ove godine kroz aplikacije za takmičarski dio festivala stiglo preko 2.000 filmova sa svih kontinenata, a selektori su izabrali 43 filma koji će se boriti za festivalske nagrade.

IMG_5258

Vladan Petković, direktor programa rekao je da je dominantna ideja pri selekciji filmova u takmičarskom dijelu festivala zapravo da ne postoji ništa što je samo po sebi pretjerano dominantno da bi filmovi bili što raznovrsniji i da bi konkurencija bila ujednačena po kvalitetu. „Trudili smo se da otkrijemo neke manje poznate filmove i da ne stavljamo ogromne favorite u konkurenciju, jer ne bi bilo fer za neke manje uspješne filmove da se bore protiv filmova koji su nominovani za Oskara ili slično. Tražili smo ravnotežu u kvaliteti i različitim autorski pristupima“, rekao je Petković.

Božidar Trkulja, član žirija rekao je da se nada da će filmovi u selekciji biti dobri, jer kratki filmovi jesu dobri i zanimljivi. Prema njegovim riječima kratki filmovi su mali paketići energije koji svakome mogu nešto ponuditi, a kad gledamo kratki film ne moramo čekati dva sata da bismo nešto dobili, jer za dobru priču dovoljno je i deset minuta.

IMG_5362

Pri odabiru filmova kojima će dati svoj glas vodiće se energijom i temom filma, odnosno onim što film može da ponudi publici.

Poslije projekcija posjetioci su uživali u prelijepoj lounge bašti Kratkofila Plus “Secret garden”.
PROGRAM ZA DANAS: BAFTA, ŽUBROFFKA…

Kratkofil Plus u saradnji sa British Council-om donosi odabir kratkih filmova koji će se prikazati u dva programska bloka – BAFTA i The Best of First Light. Publika će u prvom programu moći uživati danas u 14. časova u Domu omladine. Danas u 16 časova biće prikazani filmovi sa Kratkofilovog prijateljskog festivala Žubroffka iz Belastoka u Poljskoj i posjetioci će moći uživati u nekoliko fascinantnih poljskih ostvarenja.

Drugi blok takmičarskih programa biće prikazan u 18 časova u Domu omladine, a treći u 21 čas na tvrđavi Kastel. U 22.45. biće prikazan film Pussy Riot: Pank molitva.

Ovaj film govori o stvarnoj priči svjetski poznatog benda čije članice služe kaznu u ruskim zatvorima, usljed “aktivističkog nastupa” izvedenog u pravoslavnoj crkvi Hrista Spasitelja prošle godine u Moskvi. Njihova 40 sekundi duga “pank molitva”, izvedena u najvećoj ruskoj crkvi, je dovela do hapšenja članica benda pod optužbom podsticanja vjerske

Režiseri filma Pussy Riot: Pank molitva Maxim Pozdorovkin i Mike Lerner gosti su Kratkofila Plus.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.