Odličan revijalan program na Kratkofilu Plus

by | 3 Jula, 2013

Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus održaće se od 24. do 28. jula u Banjaluci sa dnevnim projekcijama u Domu omladine i večernjim na tvrđavi Kastel.

U takmičarskom programu biće prikazana 44 filma sa svih krajeva svijeta, a publika će moći pogledati i odlične filmove u revijalnom programu festivala.

Festival će biti otvoren filmom „Heri Din Stenton: Djelimično fikcija” koji će biti prikazan poslije prvog bloka takmičarskog programa na tvrđavi Kastel.

Heri Din Stenton je legenda američkog filma. Igrao je u preko 150 naslova, među kojima su i „Pariz, Teksas”, „Osmi putnik”, „Zelena milja”, „Paranoja u Las Vegasu”, „Divlji u srcu”, i drugi. Rediteljka Sofi Iber snimila je prelijep, impresionistički dokumentarni film o ovom kultnom glumcu. O njemu govore Vim Venders, Dejvid Linč, Kris Kristoferson i Sem Šepard, a prošaran je fantastičnim Stentonovim izvođenjima standardnih američkih bluz i kantri pjesama. Ovaj film prikazujemo u saradnji sa američkom ambasadom u BiH.

Pored ovog filma publika će na festivalu na Open Air-u na tvrđavi Kastel moći pogledati dokumentarce „Pussy Riot – Pank molitva”, „Čin smaknuća”, i neobičan omnibus „Košnice”, sa kojim će festival biti zatvoren.

Dokumentarni film „Pussy Riot – Pank molitva” biće prikazan 25. jula na tvrđavi Kastel. Ovaj film imao je premijeru na ovogodišnjem filmskom festivalu ”Sundance”, a film govori o priči svjetski poznatog benda čije članice služe kaznu u ruskim zatvorima, jer su izvele “aktivistički nastup” u pravoslavnoj crkvi u Moskvi.

Njihova 40 sekundi duga “pank molitva” izvedena je u najvećoj ruskoj crkvi, te su zbog nje članice benda bile uhapšene pod optužbom podsticanja vjerske netrpeljivosti. Nakon nastupa koji se virusno proširio internetom Nađa, Maša i Katja postale su svjetska atrakcija, a članice benda dobijale su podršku od poznatih ličnosti i građana širom svijeta. Bez obzira na to sud ih je proglasio krivima za “huliganizam motivisan vjerskom mržnjom”.

Cijeli događaj dostigao je svoj vrhunac na suđenju koje su pratili svi svjetski mediji, a dokumentarac nas vodi iza kulisa i prikazuje ekskluzivne snimke sa ovog događaja.

Režiseri filma Majk Lerner i Maksim Pozdorovkin biće gosti festivala, a svi zainteresovani će moći razgovarati sa njima dan nakon projekcije filma, 26. jula u Domu omladine sa početkom od 12.30 časova.

Dokumentarni film „Čin smaknuća” (Act of Killing), režisera Džošue Openhajmera, u medijima je već okarakterisan kao jedan od najkontroverznijih dokumentaraca koji su snimljeni ikada, a publika će ga moći pogledati trećeg festivalskog dana, 26. jula na tvrđavi Kastel. U ovom fimu ubice rekonstruišu svoje zločine počinjene tokom puča u Indoneziji 1965. godine, kada su nekadašnji sitni lopovi i šverceri pomogli vojsci da ubije više od milion navodnih komunista, Kineza i intelektualaca.

Film “Čin smaknuća” je vizija iz noćne more, putovanje kroz uspomene i maštu zločinaca i šokantno banalnog režima korupcije i nekažnjivosti u kojem žive. Kada je 1965. godine vojska svrgnula indonezijsku vladu, Anvar Kongo (Anwar Congo) i njegovi prijatelji od sitnih lopova koji su prodavali kino-ulaznice na crno postali su vođe odreda smrti.

U ovom dokumentarci Anvar i njegovi prijatelji pristaju ispričati priču o ubistvima, ali njihova ideja ideja sudjelovanja u filmu nije dokumentarističko svjedočanstvo, već oni žele biti zvijezde svojih omiljenih žanrova: gangsterskog filma, vesterna, mjuzikla. Oni pišu scenarije. Igraju sami sebe i igraju i svoje žrtve.

Festival će biti zatvoren filmom „Košnice” koji je nastao u koprodukciji Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba, filmske škole Sem Špigel iz Jerusalima, FAMU iz Praga, Međunarodne filmske škole iz Kelna, i Nacionalne škole za film i televiziju iz Londona.

Radi se o neobičnom omnibusu od pet kratkih filmova od kojih se svaka dešava u jednom od ovih gradova. Priče nisu poredane kao u klasičnom omnibusu, već su montirane slično jam session-u u muzici: počinje dio prve priče, pa se na njega nastavlja dio druge, pa na nju dio treće i tako dalje, što donosi jednu izuzetno zanimljivu dinamiku i dijalog između kultura ali i različitih umetničkih pristupa.

Cijeli projekat je sklopio Ivan Kelava sa ADU iz Zagreba kao svoj diplomski rad na katedri za produkciju.

Kratkofil Plus je ponosan što može da prikaže ovaj film i da u Banjaluku dovede neke od autora, jer su „Košnice” izvrstan primjer saradnje mladih ljudi iz različitih zemalja, kao i mogućnosti kratkog filma kao forme.

PRATEĆI PROGRAM KRATKIH FILMOVA

Kao i ranije i ove godine Kratkofil Plus prikazaće nekoliko atraktivnih pratećih programa kratkih filmova. Publika će u okviru pratećih programa moći pogledati izbor filmova sa Bafte, Timishorta, Zubroffka, izbor filmova studenata sa Akademije umjetnosti u Banjaluci i program Prijatelji.

Kratkofil Plus nastavlja saradnju sa Britanskom akademijom za film i televiziju (BAFTA), pa će ove godine predstaviti program BAFTA i jedan blok filmova koji su koncentrisani na mlade filmske stvaraoce i filmove za mlade.

Partnerski festival Kratkofila, Timishort iz Temišvara u Rumuniji, predstaviće se izborom najzanimljivijih kratkih filmova sa ovogodišnjeg izdanja. Riječ je o eksperimentalnim i igranim filmovima iz cijelog svijeta sa specifičnim autorskim pristupom.

Još jedan prijateljski festival Kratkofila, Žubroffka iz Belastoka u Poljskoj ponudiće publici nekoliko fascinantnih poljskih ostvarenja.

Na festivalu će se ove godine predstaviti i studenti Akademije umjetnosti Banjaluka sa svojim najnovijim filmovima. Nakon ove projekcije biće upriličeno i gostovanje predstavnika Evropske mreže za mlade filmske stvaraoce NISI MASA, čiji je Kratkofil Plus prvi član iz BiH. Tu će studenti i svi zainteresovani saznati na koje sve načine mogu sarađivati sa mladim filmašima iz cijele Evrope, što uključuje studijska gostovanja u drugim zemljama, učešća na seminarima i radionicama, kao i mogućnosti za koprodukcije kratkih filmova.

U programu Prijatelji prikazaćemo filmove autora bliskih festivalu, koji su zaslužili mesto na Kratkofilu, ali iz različitih razloga ne mogu biti u takmičarskom programu- bilo zbog učešća na drugim festivalima u BiH, zbog sadržine ili forme koji odudaraju od koncepta konkurencije, zbog mogućeg sukoba interesa ili zbog trajanja koje se ne uklapa u pravila za konkurenciju.

Posljednjeg dana festivala, u nedjelju 28. jula u 16 časova, biće prikazan film koji je nastao u okviru Kratkofil Plus Juniora.

ŽIRI

Kao i prethodnih godina u okviru festivala biće dodijeljen Grand Prix za najbolji film festivala, ali i nagrade za najbolji igrani, eksperimentalni, dokumentarni, animirani i regionalni film, kao i specijalna priznanja žirija, a ove godine biće dodijeljena i nagrada publike.

Žiri koji će odlučivati o nagradama čini će Božo Trkulja, filmski reditelj, animator, muzičar, pisac i filmski kritičar iz Zagreba koji je na prošlogodišnjem Kratkofilu Plus je osvojio nagradu za najbolji regionalni film za „Priču sa početka vremena”, Corina Schwingruber Ilić je švajcarska vizuelna umjetnica i rediteljka, a njen prethodni film „Tone strasti” osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac na prošlogodišnjem Kratkofilu Plus i Daniel Ebner, direktor i selektor Kratkofilovog partnerskog festivala Vienna Independent Shorts iz Beča.

ULAZNICA 1 KM

Ovogodišnji budžet Kratkoifla Plus je manji nego ikada i zbog toga je organizacija festivala bila znantno otežana.

Ovo je prelomna godina u kojoj ćemo vidjeti da li ćemo moći nastaviti da radimo. Zbog toga smo odlučili da uvedemo naplaćivanje simbolične ulaznice od 1KM za projekcije od 18 časova u Domu omladine i 21 čas na tvrđavi Kastel. Potrebno je naglasiti da ulaznice neće spasiti festival, ali će nam omogućiti apliciranje festivalskog projekta „Media programu” koji ima uslov da festival koji pomaže ima tačnu evidenciju posjetilaca koja se na jedini transparentan način može ustanoviti prihodom od ulaznica. Nadamo se da će nam publika pomoći u godini koja je najteža za festival i da ćemo naći način da održimo festival koji je privlačio veliki broj posjetilaca u proteklih šest godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.