Održano predavanje “Period trudnoće, porođaj i prvi mjeseci s bebom”

by | 12 Februara, 2015

Predavanje pod nazivom „Period trudnoće, porođaj i prvi mjeseci sa bebom“ u organizaciji neformalne grupe DRIP – Djeca, roditelji i porodilje održano je srijedu u Muzičkom paviljonu u Banjaluci. Predavanje vodila je psihološkinja dr sc. Sandra Hadžić, koja je prisutnima približila psihološke promjene koje u ovom periodu prolaze kako buduće majke, tako i budući očevi. Na predavanju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Klinike za ginekologiju i akušerstvo UBKC u Banjaluci.

DRIP predavanje1

Saznali smo nešto više o tome kako se grade odnosi unutar šire porodice kada žena ostane trudna i kad se tek porodi, te kako budući majka i otac proživljavaju period iščekivanja i prilagođavanja novim životnim okolnostima. Naučili smo više i o dinamici unutar porodice i koliko je značajno za razvoj djeteta da su majka i otac podjednako uključeni u njegov odgoj.

Jednu posjetiteljku interesovalo je kako dobar odnos bolničkog osoblja utiče na ženu dok boravi u bolnici poslije porođaja. Ovo pitanje pokrenulo je neočekivano dugu raspravu, što je poslalo jednu značajnu poruku – danas su mnoge žene i muškarci nezadovoljni postojećim stanjem u zdravstvu i odnosom prema porodilji za vrijeme boravka u bolnici.

Dr Vladimir Perendija, predstavnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UBKC u Banjaluci, rekao je: „Kada imate 17 porođaja u toku dana, to nije lako. Kada babica nema vremena u toku smjene da sjedne, ne možete očikivati da vam se nasmije.“ On je takođe dodao kako je izuzetno bitno da se tema reproduktivnog zdravlja uvede u obrazovni sistem jer stanje je zabrinjavajuće u ovoj oblasti: „Čak 75% ginekologa u Srbiji u koliziji je sa principima reproduktivnog zdravlja, a situacija nije drugačija ni u drugim zemljama regiona.“

DRIP predavanje_

U vezi sa ovom temom dr sc. Sandra Hadžić istakla je sljedeće: „Strah od porođaja je najprirodnija stvar na svijetu. Ne vjerujem da je moguć porođaj bez straha. To je možda moguće samo ako je žena za to vrijeme uspavana. Čak i epidural, koji značajno umanjuje bolove, nije rješenje jer mali broj žena može da ga priušti, a s druge strane, mnoge žene zapravo žele da porođaj ide prirodnim tokom. Kako bi se prevazišli postojeći problemi, trebalo bi spojiti iskustva oba sistema: dakle, adekvatna zdravstvena zaštita plus podrška porodice kakva je postojala prije zdravstvenih ustanova, kada su ženu porađale mama, tetke, komšinice i znale su kako da joj pomognu. Tako bi se napravio sistem koji funkcioniše.“

Jedini način da se stanje promijeni jeste onaj koji će uključivati ravnopravan razgovor, uvažavanje različitih mišljenja i javne diskusije o tim problemima, a DRIP će nastaviti sa aktivnostima koje će na to poticati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.