Počeo pilot projekat “Eko-kese”

by | 6 Juna, 2013

Projekat „Eko-kese“ koji provodi „Čistoća“ A.D. Banja Luka u okviru akcije „Čist primjer“ zvanično je počeo danas u banjalučkoj Mjesnoj zajednici Nova Varoš i realizovaće se kao pilot do kraja avgusta 2013. godine.

„Projekat „Eko-kese“ ima za cilj da smanji ukupnu količinu otpada koji ide na deponiju, te da se iskorištavanjem otpada kao sekundarne sirovine sačuva energija i prirodni resursi. U projekat „Eko-kese“ će biti uključena zainteresovana domaćinstva iz većih stambenih jedinica, odnosno zgrada koja će dobiti posebne vrećice (eko-kese) od 70 litara u koje će odvajati papirnu i PET ambalažu“ rekao je Jasminko Bogdanić, generalni direktor A.D. „Čistoća“ Banja Luka.

Pilot projekat, pored navedenog socio-ekonomskog značaja i značaja za životnu sredinu ima za cilj da utiče na svijest naših građana o značaju odvajanja otpada na mjestu nastanka.

„Projekat koji je pokrenula banjalučka „Čistoća“ je vrlo značajan u cilju uticaja na svijest javnosti o značaju separacije komunalnog otpada. Vlada Republike Srpske radi na novom Zakonu o upravljanju otpadom, koji će riješiti mnoga pitanja upravljanja, ne samo komunalnim, nego svim vrstama otpada“ rekla je Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Republike Srpske.

Pilot projekat „Eko-kese“ se realizuje u okviru akcije „Čist primjer“ koji provodi Čistoća A.D. Banja Luka, a u cilju podizanja javne svijesti o značaju odvajanja otpada na mjestu nastanka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.