Premijera novih Opel modela: Mokka X i Zafira osvojili olimpijsku ljepoticu Jahorinu!

by | 26 Oktobra, 2016

Kompanija Opel je na Jahorini predstavila svoje nove modele – Mokka X i Zafira! Iskusni vozači, koji su imali priliku da isprobaju ove automobile, dali su svoj sud – Mokka X se dokazao na teškom terenu, dok je Zafira pokazala svoju prepoznatljivost i udobnost i na neravnim i na krivudavim putevima!

Bh. premijera novijh Opel modela - Mokka X i Zafira na Jahorini!

Bh. premijera novijh Opel modela – Mokka X i Zafira na Jahorini!

Opel Mokka X

Opel Mokka X otvara novo poglavlje u istoriji kompanije. Radi se zapravo o oznaci X, koju će nositi svi budući kompanijini SUV modeli. Zasad je to samo Mokka, ali iduće godine stižu još dva SUV-a.

Detalj sa prezentacije...

Detalj sa prezentacije…

U Evropi je u protekle tri godine Mokka prodana u 600.000 primjeraka te je statistički u top 3 najprodavanija modela na Starom kontinentu uzimajući u obzir period otkako je na tržištu.

Što se tiče dizajna, nova Mokka je pomirila SUV-ovski izgled i eleganciju. Na rešetki hladnjaka je lajsna koja kreće od Opelovog znaka i širi se prema svjetlima, a ta linija se nastavlja na LED poziciona svjetla. To će biti zajedničko svim budućim modelima. Inače, nova Mokka je dobila full LED prednja i stražnja svjetla. Opel Eye sistem služi za automatsko prebacivanje s kratkih na duga svjetla i obrnuto, upozorenje na napuštanje trake, prepoznavanje i pamćenje saobraćajnih znakova za prikaz vozaču. Također, postoji upozorenje i za opasnost od frontalnog sudara. Novost je i LED projekcija upozorenja na vjetrobransko staklo.

Novinari su imali priliku da isprobaju nove automobile...

Novinari su imali priliku da isprobaju nove automobile…

Promjene interijera su veoma lako uočljive. Valovita linija instrument table povukla je inspiraciju iz nove Astre. Tu je novi infotainment sistem koji je vizuelno i funkcionalno u centru pažnje. Navi 900 IntelliLink je novi navigacijski sistem koji se može povezivati sa smartphoneima (CarPlay i Android Auto). Posjeduje 8-inčni ekran osjetljiv na dodir. Navigacija je dostupna u 2D i 3D dimenziji. Na ekranu je moguće pisati i SMS poruke, a omogućene su i glasovne naredbe na engleskom jeziku.

Osnovni model sa opremom Slection i 1,6-litarskim benzincem sa 115 KS košta 35.900 KM. U Opelu očekuju da će najprodavanija biti dizelska verzija sa 1,6-litarskim CDTI motorom od 110 KS i Enjoy Plus paketom opreme, koja košta nešto više od 40.000 KM.

Pogledajte galeriju:

Nova Zafira

Kao što se moglo i očekivati, nova Zafira nudi zaista mnogo prostora, a može prevoziti čak sedam putnika. Stražnje sjedište je sačinjeno od tri dijela, tako da se centralni može preklopiti i pretvoriti u naslon. U tom slučaju se vanjska sjedišta mogu pomjeriti više nazad i unutra, čime se dobija na komforu. Treći red sjedišta se postavlja po potrebi te drastično smanjuje zapreminu prtljažnika na manje od 200 litara.

Ugodno druženje na olimpijskoj ljepotici

Ugodno druženje na olimpijskoj ljepotici

Kao i Mokka X, Zafira ima lajsnu na rešetki hladnjaka, koju prate LED svjetla. Pogled s boka jasno govori da je Zafira volumenski automobil. Ključna promjena u unutrašnjosti ogleda se u infotainment sistemu koji je ranije bio postavljen više gore i naprijed sada približio vozaču, kako bi on mogao koristiti touchscreen.

Novi Opel modeli - neiscrpna tema za razgovor

Novi Opel modeli – neiscrpna tema za razgovor

Unutrašnjost kupci mogu dobiti u dvije nijanse, kao i panoramski vjetrobran, koji se pomjera naprijed i nazad te izgleda veoma atraktivno.

Ciljna grupa su porodice, koje žele bolje opremljene automobile. U Opelu vjeruju da će biti najprodavaniji model s Edition Plus opremom koja uključuje klima-uređaj, radio, touchscreen, Bluetooth, sigurnosnu opremu, navigaciju, LED svjetla, raznu električnu opremu, aluminijske naplatke i drugo.

U kombinaciji sa 1,4-litarskim benzinskim motorom s turbopunjačem Zafira košta nešto više od 38.000 KM, dok kombinacija sa 1,6-litarskim CDTI motorom košta nešto više 44.000 KM.

Pogledajte galeriju: 

TEKST I FOTO: PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.