Prva noć SFF-a: Glamur, premijere, nagrade, Sarajevo živi festivalski život…

by | 11 Augusta, 2018

Prva noć 24. Sarajevo film festivala potvrdila je da glavni grad Bosne i Hercegovine ova najznačajnija filmska smotra zaista približava svijetu! Publika je uživala u prvim projekcijama i premijerama, najpoznatije zvijezde ovih prostora, regiona i svijeta prodefilovale su crvenim tepihom, turskom reditelju Nuriju Bilge Ceylanu i vlasniku Fondacije Hastor i ASA Prvent grupacije Nijazu Hatoru uručene su nagrade Počasno Srce Sarajeva! Film počasnog gosta festivala, oskarovca Pawela Pawlikovskog “Hladni rat” otvorio je Open Air program…

Glumac Alban Ukaj, koji se ove godine našao u ulozi domaćina festivala, na svečanoj ceremoniji prisjetio se da je prije 17 godina posjetio Sarajevo, baš zbog Sarajevo film festivala.

Glumac Alban Ukaj, ovogodišnji domaćin SFF-a // Foto: sff.ba

“Gledajući film ‘Ničija zemlja’ Danisa Tanovića odlučio sam da će ovaj grad postati moj dom. Često se može čuti da ovaj festival nije prava slika ovog grada, a ja mislim da jeste. Dokaz tome je činjenica da ja večeras stojim na ovoj pozornici – nekada stranac, zaljubljenik u film, a danas njegov građanin”, rekao je Ukaj naglašavajći da “festival slavi umjetnosti velike stvaraoce”.

Turski reditelj Nuri Bilge Ceylan jedan je od tih velikana kojem je ove godine uručeno Počasno Srce Sarajeva.

Počasno Srce Sarajeva za reditelja Nurija Bilge Ceylana // Foto: sff.ba

“Hvala! Zaista mi je čast. Bio sam ovdje tri puta, sva tri puta ugodno iznenađen. Ovo je jedan od mojih najdražih festivala, iskreno! Radio sam s Mirom na koprodukciji dva filma, on je zaista veoma dobra osoba i to mi je veoma bitno. Hvala vam, neću ovo zaboraviti”, rekao je on.

Nijaz Hastor, koji je nagrađen za izuzetni doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi te za stalnu podršku SFF-u, rekao je da je zadovoljstvo primiti Počasno Srce Sarajeva i to od nekoga ko je “bolji od njega”.

Bh. biznismen Nijaz Hastor takođe je laureat 24. SFF-a // Foto: sff.ba

“Ono za što si se ti ohrabrio i održao to skoro četvrt vijeka je za jedno veliko priznanje. Ja se kao građanin Sarajeva u ime većine, a nadam se i u ime svih, zahvaljujem na onome što si uradio za ovaj grad”, rekao je Hastor obraćajući se Mirsadu Purivatri, direktoru festivala.

Nakon uručivanja nagrada mogla je da otpočne i prva projekcija – u Narodnom pozorištu Sarajevo i Reiffeisen ljetnom kinu na Metalcu počelo je prikazivanje filma “Hladni rat” oskarovca Pawela Pawlikovskog.

Pawel Pawlikovski i Mirsad Purivatra // Foto: sff.ba

 

“Kada me Miro pozvao da predstavim film u Sarajevu nisam razmišljao već sam rekao: ‘Može, super’, jer Sarajevo smatam svojim domom. Dugo godina sam zaljubljen u Sarajevo, a razlog je film ‘Sjećaš li se Dolly Bel’, i uvijek sam se vraćao. Danas predstavljam svoj film”, rekao je Pawlikowski.

Open Air Cinema // Foto: sff.ba

Ovaj film govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi različitog porijekla i temperamenta koje je sudbina fatalno spojila. Smješten u vrijeme hladnog rata tokom pedesetih u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu, “Hladni rat” opisuje nemoguću ljubav u nemogućim vremenima.

Žiri 24. SFF-a (s lijeva na desno): Mike Goodridge, Judita Franković Brdar Mirsad Purivatra i Asghar Farhadi // Foto: sff.ba

Poslije ceremonije otvaranja neizbježna tema je i crveni tepih koji su i ove godine “pohodile” velike zvijezde javnog života BiH, regiona i svijeta.

Severina i Igor Kojić, Ivan Bosiljčić, Judita Franković (ona je ovogodišnja članica žirija takmičarskog programa), Goran Bogdan, Danis Tanović, Aida Begić, Emir Hadžihafizbegović, Moamer Kasumović, Dino Merlin, Saša Lošić, Elmedin i Dalija Konaković, Hana Srićo, Džejla Glavović – svi oni svojim prisustvom uveličali su svečano otvaranje SFF-a!

[smart-grid]

[/smart-grid]

 

Priredio: S. Vujanović Foto: klix.ba, sff.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.