Prvo novembarsko izdanje kulinarskog showa “Lonci i poklopci”

by | 3 Novembra, 2016

Prvo novembarsko izdanje kulinarskog showa “Lonci i poklopci” OBN TV koji uređuje i vodi Vjeko Kramer donosi mnoštvo korisnih savjeta nutricionistkinje Marizele Šabanović. Vjeko će ove nedjelje pripremati nabujak od gljiva, gril salatu od cous-cousa, a za desert okruglice od lješnjaka i čokolade.

Prvo novembarsko izdanje kulinarskog showa "Lonci i poklopci"

Prvo novembarsko izdanje kulinarskog showa “Lonci i poklopci”

Kako da se hranite u određenom godešnjem dobu možete da saznate na stranici www.nutricionizam.ba – a vodi je Marizela!

Nutricionistica Marizela Šabanović: Korisni savjeti za sve nas!

Nutricionistica Marizela Šabanović: Korisni savjeti za sve nas!

NABUJAK OD GLJIVA

nabujak250 g gljiva/2 luka
3 jajeta
2dl vrhnja za kuhanje
100g krušnih mrvica / 2 zemičke natopljene u mlijeku
50g gustina
1 žlica maslaca
sol i papar
muškatni oraščić
peršinov list
crne trubice
Vegeta

Luk sitno nasjeckajte pa ga kratko propirjajte na maslacu dok ne omekša pa mu dodajte nasjeckane gljive. Kada gljive puste vodu dodajte ocijeđene i izgnječene zemičke pa sve dobro promješajte i ostavite sa strane. Žumanjke jaja izmutite s vrhnjem za kuhanje pa začinite solju i paprom, 1 žlicom Vegete, usitnjenim suhim trubicama, peršinovim listom i muškatnim orašćićem te na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka pa u tu smjesu umješajte pirjane gljive. Kalup namažite maslacem i dobro pospite krušnim mrvicama. Nabujak stavite u kalup pa onda taj kalup u tepsiju s vodom i tako stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni oko 45 min.

GRIL SALATA OD COUS-COUSA

kuskus500 g cous-cousa / temeljac / maslinovo ulje
2 konzerve tunjevine
1 mrkva / ¼ korijena celera
1 kriška tikve / 1 luk / 1 crvena i 1 zelena paprika / 1 patlidžan / 2 paradajza
100g grožđica / 100 g badema
sol i papar
korijander
limunov sok
Vegeta

Povrće isjecite na kockice i izgrilajte na grill tavi na jako malo ulja. Za to vrijeme grožđice namočite u vodi, a bademe izdrobite. Cous-cous pripremite tako da zakipite temeljac i prelijete ga preko cous-cousa koji ste prethodno rasporedili u tepsiji ili vatrostalnoj posudi i posuli maslinovim uljem ili na njega stavili malo maslaca isječenog na kockice. Ostavite ga i ne mješajte 5-7 minuta dok cous-cous ne upije tekućinu, a zatim ga rukama ili uz pomoć viljuške istrajbajte tako da se svako zrno odvoji i da ne bude u grudvicama. Tako pripremljenom cous-cousu dodajte grillanu mješavinu povrća i tunjevinu. Začinite maslinovim uljem, sokom limuna i sve lagano izmiješajte. Dekorirajte kriškama svježeg paradajza.

OKRUGLICE OD LJEŠNJAKA I ČOKOLADE

vjeko150 g čokolade za kuhanje
50 g kakaa
2 dl vode
200 g šećera
250 g mljevenih keksa
150 g mljevenih pečenih lješnjaka
200 g maslaca
za dekoraciju:
Linolada, mljeveni keksi i prženi lješnjaci

Zakipite vodu na štednjaku i u njoj otopite šećer. Kada se šećer otopi maknite sa vatre i dodajte kakao i čokoladu za kuhanje da se otope. Kada se malo prohladi umiješajte maslac sobne temperature te mljevene, pržene lješnjake i kekse. Smjesu postavite na hladno mjesto da se ohladi. Ruke namažite maslacem i od ohlađene smjese oblikujte kuglice veličine oraha pa ih uvaljajte u mješavinu krupnije izdrobljenih lješnjaka i mljevenog keksa pa onda kuglicu malo udubite sa jedne strane prstom, a udubljenje kasnije punite Linoladom uz pomoć vrećice za ukrašavanje. Linoladu držite na sobnoj temperaturi da bi bila lakša za istiskivanje ili je ugrijte malo na pari ili u mikrovalnoj, ali budite pažljivi da ne bi postala pretečna.

TEKST I FOTO: OBN PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.